Logoul de sâmbătă al Google prezintă doi ciclişti, purtând faimosul tricou galben de lider al clasamentului general, care pedalează. Totodată, pe fundal se poate remarca o hartă a Franţei.
Ediţia cu numărul 100 a Turului Franţei începe sâmbătă, la Porto Vecchio, în Corsica.
Le Tour de France, cunoscut şi ca La Grande Boucle (Marea Buclă), a fost organizat pentru prima dată în 1903, se desfăşoară pe un traseu cu o lungime totală de peste 3.200 de kilometri și durează trei săptămâni. În prezent, la această competiţie participă cicliști și echipe din întreaga lume.
Turul Franţei este împărțit în etape zilnice, iar, la finalul celor trei săptămâni, pentru fiecare concurent în parte se cumulează timpii obținuți pe fiecare segment, pentru a se determina câștigătorul. Zilnic, ciclistul cu cel mai mic timp acumulat după sfârșitul zilei precedente îmbracă un tricou galben de lider al clasamentului general.
Traseul competiției se modifică anual, dar întotdeauna Turul Franţei se încheie la Paris, iar, din 1975, ultima etapă se desfășoară pe bulevardul Champs-Élysées.
Primul câştigător al competiţiei a fost francezul Maurice Garin, iar cele mai multe victorii le-a înregistrat americanul Lance Armstrong.
Acuzațiile de dopaj au marcat Turul Franței încă de la începuturi. Astfel, participanţii, la primele ediţii, consumau alcool și foloseau eter pentru a-și reduce durerile, iar, odată cu trecerea anilor, performanțele cicliștilor au început să crească, fapt care a determinat Uniunea Ciclistă Internațională, împreună cu guvernele țărilor implicate, să adopte politici de combatere a dopajului.
Vineri, Lance Armstrong a declarat într-un interviu pentru publicaţia Le Monde: „Este imposibil să câştigi Turul Franţei fără dopaj, deoarece este o probă de anduranţă, unde oxigenul este determinant”. „Ca să ofer un exemplu: EPO nu va ajuta un sprinter să câştige proba de 100 de metri, dar va fi hotărâtoare pentru un alergător de 10.000 metri. Este evident”. În acelaşi interviu, Armstrong a reamintit că nu el a inventat dopajul, care „există de mult timp şi va exista mereu”: „Cultura dopajului nu va dispărea niciodată. Eu pur şi simplu am participat la acest sistem. Sunt doar un om”, a mai spus el.
Uniunea Ciclistă Internaţională i-a retras lui Lance Armstrong cele şapte titluri din Turul Franţei, după un raport al Agenţiei Antidoping Americane (USADA) în care ciclistul texan era acuzat de dopaj sistematic. Armstrong a recunoscut că a luat produse dopante în timpul carierei sale cicliste, după mai mult de zece ani în care a negat acest lucru. „Nu voi reuşi niciodată să repar tot, dar îmi voi petrece întreaga viaţă încercând”, a subliniat Lance Armstrong.
Turul Franței este nu numai o competiţie ciclistă recunoscută la nivel mondial, ci şi o sursă de inspiraţie pentru diverse forme de artă, precum muzică – „P’tit gars du Tour” (1932), „Les Tours de France” (1936), „Faire le Tour de France” (1950) şi, mai recent „Tour de France”, piesa lansată de Kraftwerk în 1983 – şi cinematografie – „Cinci lalele roșii” (1949), de Jean Stelli, film în care cinci cicliști sunt omorâți, „În fruntea cursei” (1974), selectat la Festivalul Internațional de la Cannes, „Iadul pe roți” (2005), de Pepe Danquart, dar şi animaţia „Tripletele din Belleville” (2001).
Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.