Într-o postare pe blog, Google a anunțat vineri modul în care le va permite utilizatorilor de Android „să selecteze un furnizor de căutare în caseta de căutare de pe homescreen”. Acest motor va deveni, de asemenea, default în Chrome, Android descărcând aplicația respectivului furnizor din Play Store. Acest widget poate fi eliminat de pe homescreen de către utilizatori.
Google permite deja utilizatorilor Android să îşi schimbe oricând motorul de căutare preinstalat pe telefon, însă noua opţiune le va permite să îl schimbe în momentul în care îşi configurează dispozitivul.
Un nou ecran „Alegeți furnizorul dvs. de căutare” va apărea în timpul procesului de configurare pentru Android pentru utilizatorii din Spațiului Economic European (SEE) dacă OEM-urile de pe telefoane și tablete au „ales să preinstaleze aplicația Google Search”.
Pe partea de business, furnizorii de motoare de căutare pot solicita includerea și vor fi taxate de Google de fiecare dată când motorul lor este selectat prin interfața de alegere.
„În fiecare licitație de țară, furnizorii de motoare de căutare vor indica prețul pe care sunt dispuși să îl plătească de fiecare dată când un utilizator îi selectează. Fiecare țară va avea un prag minim de ofertă. Primii trei ofertanţi care îndeplinesc sau depășesc pragul ofertei pentru o anumită țară vor apărea pe ecranul telefonului în țara respectivă”, spune Google.
Google va derula în mod special o licitație de ofertă pentru primul preț în care ofertele altor furnizori nu sunt făcute publice.
„O licitație este o metodă corectă și obiectivă pentru a determina care furnizori de motoare de căutare sunt incluși în ecranul de unde se efectuează alegerea. Va permite furnizorilor să decidă ce valoare afișează pe ecran și să liciteze în consecință”, mai spune sursa citată.
Ecranul „open choice” pentru widgetul de căutare Android va începe să apară pe dispozitive la începutul anului 2020. Furnizorii de motoare de căutare interesați au termen până în septembrie să aplice și să depună oferte. Lista furnizorilor pentru fiecare țară SEE va fi confirmată până la 31 octombrie.
Afectată de o amendă de 4,34 de miliarde de euro care i-a fost impusă anul trecut pentru că s-a folosit de poziţia dominantă pe piaţă pentru a bloca accesul companiilor concurente pe pieţe precum cea a browser-elor de internet, Google, divizie a grupului Alphabet, a fost nevoită să vină cu o propunere care să ofere rivalilor săi şanse egale.
Comisia Europeană a ajuns la concluzia că Google a beneficiat de un avantaj incorect prin preinstalarea browserului Chrome şi a aplicaţiei Google Search pe smartphone-urile şi notebook-urile care funcţionează cu sistemul de operare Android.
Compania a anunţat în martie că va permite utilizatorilor Android să îşi aleagă browserul şi motorul de căutare, dar nu a oferit detalii.
Google risca o amendă de până la 5% din cifra de afaceri medie obţinută la nivel global de Alphabet, dacă nu respecta ordinul UE de a pune capăt practicilor anticoncurenţiale.