Google pregătește terenul pentru venituri din surse încă nemonetizate. Lansează o nouă linie de business și speră să obțină 100 de milioane de dolari în primul an
Compania intenționează să vândă acces la noi API-uri (interfețe de programare a aplicațiilor) cu informații despre energie solară și calitatea aerului, conform documentelor consultate de CNBC.
Printre noile oferte se va număra un API Solar, care ar putea fi folosit de instalatorii de panouri solare precum SunRun și Tesla Energy, precum și de companiile de proiectare a sistemelor solare, cum ar fi Aurora Solar, conform unei liste de clienți potențiali consultată de CNBC. Google vede, de asemenea, oportunități de colaborare cu companii imobiliare precum Zillow, Redfin, companii din industria ospitalității, cum ar fi Marriott Bonvoy, și furnizori de utilități precum PG&E.
Unele dintre datele din API-ul Solar vor proveni dintr-un proiect pilot orientat către consumatori numit Project Sunroof, un calculator de economii pentru energia solară care a fost lansat inițial în 2015. Programul permite utilizatorilor să introducă adresa lor și să primească estimări privind costurile solare, cum ar fi economiile la factura electrică și dimensiunea instalației solare necesare. De asemenea, oferă modele 3D ale acoperișurilor clădirilor și ale copacilor din apropiere, pe baza datelor din Google Maps.
Google are în plan să ofere acces la API pentru date individuale despre clădiri, precum și date agregate pentru toate clădirile dintr-un anumit oraș sau județ, conform unui document. Compania susține că dispune de date pentru peste 350 de milioane de clădiri, conform documentelor, o creștere semnificativă față de cele 60 de milioane de clădiri menționate în cadrul proiectului Project Sunroof din 2017.
Un document intern estimează că API-urile Solar ale companiei vor genera venituri cuprinse între 90 și 100 de milioane de dolari în primul an după lansarea serviciului. De asemenea, documentele menționează posibilitatea acestuia de a se integra cu produsele Google Cloud pe viitor.
În cadrul lansării, compania intenționează să anunțe și un API pentru Calitatea Aerului care va permite clienților să solicite date privind calitatea aerului, precum poluanții și recomandările legate de sănătate pentru locații specifice. Acesta va include, de asemenea, hărți digitale cu date și informații despre calitatea aerului la fiecare oră, precum și istoricul calității aerului pentru până la 30 de zile.
Google nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii pentru sursa citată.
Această nouă strategie de generare de venituri vine în contextul în care compania încearcă să monetizeze produsele sale de hărți întrucât se confruntă cu presiuni pentru a genera venituri într-un context economic mai amplu. În timp ce compania se concentrează pe eficiența operațională, investește și în tehnologii noi, precum inteligența artificială generativă și sustenabilitatea, o piață pe care speră să o valorifice cu ajutorul API-ului Solar.
Compania licențiază în prezent API-ul său de cartografiere pentru navigație către companii precum Uber, care a declarat în 2019 că a plătit Google 58 de milioane de dolari pe parcursul a trei ani. Veniturile din API-ul de hărți contribuie la segmentul cloud al companiei, care, în sfârșit, a devenit profitabil în primul trimestru, dar a avut un parcurs dificil în încercarea de a concura cu liderii de piață Amazon și Microsoft.
Google nu dezvăluie cât câștigă din afacerea sa cu hărți, dar, analistului Brian Nowak de la Morgan Stanley, spunea în 2021 că aceasta a fost istoric una dintre cele mai slab monetizate produse ale Google.
La momentul respectiv, analiștii de la Morgan Stanley estimau că până în acest an, Google Maps ar putea genera venituri de 11,1 miliarde de dolari, pe măsură ce noile produse de călătorie și locațiile promovate începeau să crească veniturile din publicitate.
Această mișcare survine și pe fondul eforturilor companiei de a simplifica produsele sale de cartografiere. În iunie, CNBC a descoperit că gigantul concedia angajați care lucrau la aplicația de raportare a traficului Waze, pe care a achiziționat-o în 2013, și îi integra în echipa Google Maps.