Google se luptă pentu o felie din piaţa iTunes

Compania, care plănuieşte să lanseze miercuri mult trâmbiţatul său magazin de muzică online, lucrează încă asiduu "în spatele scenei" pentru a convinge casele de discuri să i se alăture în ofensiva de a detrona serviciul iTunes, al celor de Apple.
Economica.net - mar, 15 nov. 2011, 11:08
Google se luptă pentu o felie din piaţa iTunes

După mai bine de un an de negocieri gigantul din Silicon Valley este pe punctul de a semna un contract de colaborare cu Universal Music Group, cea mai mare casă de discuri din lume, anunţă publicaţia PhysOrg.

Înţelegerea va permite Google să obţină bani din descărcările digitale de piese muzicale provenite din vastul catalog de melodii pentru care Universal deţine drepturi. Google ar lovi astfel doi iepuri dintr-un foc .

Wall Street Journal scrie că Universal ar fi cumpărat, pentru 1,9 milioane de dolari, compania EMI, a patra la nivel mondial şi prima din Marea Britanie, cu drepturi asupra cataloagelor unor artişti precum The Beatles, Pink Floyd sau Snoop Dog. O serie mare de artişti importanţi au însă angajamente cu numerele doi şi trei mondial, giganţii ai industriei muzicale precum Warner Music Grup sau Sony Music Entertainment pentru care Google nu a avansat nicio ofertă publică.

Negocierile ar putea fi dure, notează analiştii pieţei de profil, mai ales în condiţiile în care compania Google a fost presata ani întregi, fără succes, de casele de discuri pentru ca motorul de căutare Google să nu mai ofere acces către site-urile pirat.

Un alt impediment este cel de natură financiară. Câteva case de discuri au cerut plăţi în avans de la compania Google preocupaţi de faptul că deţinătorul motorului de căutare, care obţine venituri mai ales din reclamele online, nu va fi interesat să determine amatorii de muzică să descarce operele digitale contra-cost.

În fine, poate cel mai important obstacol, pe care Google îl are de trecut pentru a inaugra magazinul său de său de livrări muzicale online, este serviciul Music Beta, lansat în luna mai fără licenţă din partea marilor companii muzicale.
În timp ce Apple cere 25 de dolari anual pentru un cont pe serviciul său similar, Music Beta de la Google permite abonarea gratuită. Google şi-a creat, deja, o imagine de „haiduc al afacerilor” şi în zona industriei muzicale de vreme ce, în septembrie a lansat Magnifier, un blog muzical ce permite descărcarea digitală a melodiilor formaţiilor independente (fără contract cu vreo casă de discuri) de către utilizatorii Google Music Beta.
Te-ar mai putea interesa și
60 de noi contracte pentru instalarea de fotovoltaice la primării din Fondul de Modernizare. S-a ajuns la investiții totale de 2 miliarde de lei
60 de noi contracte pentru instalarea de fotovoltaice la primării din Fondul de Modernizare. S-a ajuns la investiții totale ...
Un număr de 60 de noi contracte pentru construirea de parcuri fotovoltaice în comunităţile locale au fost semnate, vineri, cu primării şi entităţi publice din întreaga ţară, suma......
Iranul şi SUA vor avea o nouă rundă de negocieri asupra programului nuclear, divergenţele se menţin
Iranul şi SUA vor avea o nouă rundă de negocieri asupra programului nuclear, divergenţele se menţin
SUA şi Iranul au avut sâmbătă în Oman a treia rundă de negocieri asupra programului nuclear iranian, discuţii care ...
Trump crede că Putin îl „duce cu vorba” în privinţa încheierii războiului în Ucraina şi îl ameninţă cu noi sancţiuni
Trump crede că Putin îl „duce cu vorba” în privinţa încheierii războiului în Ucraina şi îl ameninţă ...
Preşedintele rus Vladimir Putin "probabil nu vrea să oprească războiul" în Ucraina şi "mă duce cu vorba", a scris ...
Preşedintele german temperează aşteptările de la întâlnirile politice desfăşurate în marja funeraliilor Papei Francisc
Preşedintele german temperează aşteptările de la întâlnirile politice desfăşurate în marja funeraliilor Papei Francisc
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a recomandat sâmbătă să nu fie exagerate aşteptările cu privire la rezultate ...