Măsura avansată joi seara de compania care controlează cel mai mare motor de căutare pe internet şi cea mai mare afacere de publicitate online reprezintă un motiv de alarmă pentru organizaţiile care promovează echitabilitatea în guvernanţa corporatistă, care se tem că noua structură va îndepărta şi mai mult acţionarii Google de procesul decizional.
Schimbarea structurii acţionariatului ar crea o nouă clasă de titluri, fără drepturi de vot ataşate.
Page şi Brin nu şi-au ascuns intenţiile de a-şi conserva influenţa asupa companiei chiar şi după listarea acesteia la bursă, în 2004, iar fondatorii vor să-şi păstreze controlul în pofida expansiunii Google.
Noua clasă de acţiuni, a treia în structura Google, ar permite fondatorilor să compenseze angajaţii sau să facă achiziţii prin schimburi de capital fără a-şi dilua propriile drepturi de vot.
Acţionarii ar fi astfel îndepărtaţi de procesul decizional, consideră Charles Elson, director la Centrul de Guvernanţă Corporatistă John L. Weinberg al Universităţii Delaware.
„Drepturile de vot ale acţionarilor sunt destul de limitate la Google. Iar măsura perpetuează această realitate”, comentează Elson pentru Bloomberg.
Alături de preşedintele board-ului executiv, Eric Schmidt, cofondatorii Google controlează aproximativ două treimi din drepturile de vot din acţionariat, influenţă conservată după oferta publică iniţială a companiei, din 2004, printr-o structură pe două clase de acţiuni. Clasa A avea deja drepturi mai reduse de vot, iar clasa C, propusă joi seara acţionarilor, nu va oferi deloc acest privilegiu.
Iniţial, structura cu două clase de acţiuni a fost introdusă pentru a apăra compania de presiuni din afară în cazul unor potenţiale investiţii riscante, precum preluarea YouTube sau lansarea sistemului de operare Android pentru smartphone-uri şi tablete PC, notează Page şi Brin într-un comunicat transmis joi de companie.
Noua modificare a structurii întăreşte aceste mecanisme de protecţie, potrivit Google.
Anunţul a fost prezentat simultan cu raportul financiar al companiei pentru primul trimestru al acestui an.
Veniturile Google au crescut în primul trimestru cu 24% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, de la 8,57 miliarde dolari la 10,64 miliarde dolari, iar profitul net a avansat cu 60%, de la aproximativ 1,8 miliarde dolari la 2,9 miliarde dolari.