Google va permite utilizatorilor de Android din Europa să aleagă ce browser şi motor de căutare să folosească pe telefoane

Economica.net
20 03. 2019
google_account_android_featured_87540300

Anul trecut, compania Google a fost amendată de către autoritățile de reglementare din UE cu 5 miliarde de dolari pentru încălcarea legilor antitrust. Comisia Europeană a acuzat Google că a abuzat de poziția dominantă pe piața Android prin inserarea motorului de căutare și a aplicațiilor Chrome în sistemul de operare. De asemenea, Google a blocat producătorii de telefoane să creeze versiuni modificate de Android.

Răspunsul inițial al Google a fost să începeapă să percepeapă taxe producătorilor pentru licențele pentru Google Play și alte aplicații, oferind în același timp opțiunea de a include gratuit Chrome și aplicația de căutare Google în pachetul global. Acum, Kent Walker, Senior Vice President al afacerilor globale, afirmă într-un post pe blog, Google va merge un pas mai departe şi va oferi utilizatorilor de „dispozitive Android existente și noi din Europa” o alegere directă a serviciilor.

„Pe telefoanele Android, ați putut întotdeauna să instalați orice motor de căutare sau browser doriți, indiferent de ceea ce a venit preinstalat pe telefon când l-ați cumpărat”, spune Walker. „De fapt, un utilizator tipic de telefon Android va instala de obicei în jur de 50 de aplicații suplimentare pe telefonul lor … Acum vom face mai mult pentru a ne asigura că proprietarii de telefoane Android cunosc o gamă largă de browsere și motoare de căutare disponibile pentru descărcare pe telefoanele lor.“

Google nu a spus când se va întâmpla acest lucru dincolo de „în următoarele câteva luni”, nici nu a spus care dintre produsele concurente vor fi evidențiate. 

Google a fost amendată şi miercuri de către Comisia Europeană cu 1,49 miliarde de euro (1,69 miliarde de dolari) pentru că a încălcat reglementările privind concurenţa în Uniunea Europeană prin practicile sale în domeniul reclamelor.

Executivul comunitar consideră că Google a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă impunând o serie de clauze restrictive în contractele cu site-urile internet ale terţilor, ceea ce i­a împiedicat pe rivalii Google să afişeze pe site-urile respective anunţuri publicitare proprii asociate cu rezultatele căutărilor.