Gordon: N-aş fi venit aici dacă nu era senzaţia că lucrurile alunecă în direcţia greşită

Philip Gordon a spus, într-o întâlnire la Bucureşti cu reprezentanţi ai societăţii civile, că nu s-ar fi aflat în România la mijlocul lunii august dacă Statele Unite nu ar fi avut senzaţia că aici se întâmplă ceva foarte important şi care alunecă în direcţia greşită.
Economica.net - joi, 16 aug. 2012, 10:38
Gordon: N-aş fi venit aici dacă nu era senzaţia că lucrurile alunecă în direcţia greşită

Departamentul de stat a publicat remarcile făcute de Philip Gordon, asistent al secretarului de stat american, Hillary Clinton, la o întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile, care a avut loc în timpul vizitei la Bucureşti.

„Voi fi foarte deschis: suntem îngrijoraţi la Washington în legătură cu evoluţiile de aici. Le urmărim foarte atent. Eu n-aş fi fost aici, la mijlocul lunii august, dacă nu ar fi fost ceva, dacă nu am fi avut senzaţia că se întâmplă ceva foarte important şi care alunecă în direcţia greşită, motiv pentru care este foarte important pentru mine să fiu aici”, a spus Gordon, potrivit sursei citate.

El a precizat că se aşteaptă să înţeleagă mai bine ceea ce se întâmplă şi să comunice mesaje Guvernului şi liderilor politici în legătură cu „îngrijorările şi potenţialele consecinţe pentru România” ale evoluţiilor din ţară, care, în opinia SUA, trebuie să fie în spiritul democraţiei şi al respectării independenţei sistemului judiciar.

Gordon le-a mai spus celor prezenţi că, în afară de a evidenţia atenţia cu care SUA urmăresc situaţia şi gradul în care sunt preocupate, doreşte să afle de la interlocutorii săi, inclusiv comunitatea de afaceri, perspectiva pe care o au asupra evoluţiilor din România şi cum pot ajuta Statele Unite.

Departamentul de stat nu precizează cine a participat la această întâlnire, din 13 august, şi nici ce s-a discutat în continuare.

Totodată, Departamentul de stat publică şi transcriptul discuţiei pe care oficialul american a avut-o cu un grup de jurnalişti, la Bucureşti.

Philip Gordon, reprezentantul guvernului american, a declarat, luni seară, că SUA susţin cele 11 puncte redactate de CE la adresa autorităţilor de la Bucureşti, precizând că a auzit „ceea ce trebuia” de la oficialii români cu care a discutat, rămânând de văzut dacă aceştia vor respecta ce au spus.

„Ne pasă de România, de viitorul ei, de democraţia ei”, a spus Gordon.

El a precizat că SUA sunt preocupate de recentele evoluţii legate de referendum şi de procesul prin care aceta este revizuit.

„Am venit şi pentru a exprima aceste preocupări. Au existat, aşa cum se ştie, acuzaţii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanţi, care ar schimba cvorumul de vot şi, se pare, încercări de presiune asupra Curţii Constituţionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzaţii au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este aşteptat”, a spus Philip Gordon.

Întrebat dacă Parteneriatul Strategic ar putea fi afectat de evenimentele din România, oficialul SUA a declarat, luni, că ţara sa îşi doreşte un parteneriat puternic între cele două state. „Am stabilit recent acest Parteneriat şi vrem să îl vedem funcţionând în continuare”, a spus Gordon.

El a menţionat însă că punerea în aplicare a unui astfel de proiect de anvergură ar fi dificilă dacă ar exista semne de întrebare legate de legitimitatea unor procese democratice.

Gordon a menţionat că a transmis liderilor cu care s-a întalnit că partea americană aşteaptă de la ei respectarea legii şi a independenţei instituţiilor.

„Ne aştepăm la respect pentru instituţiile independente, ne aşteptăm ca acuzaţiile credibile de fraudă şi de imixtiuni să fie anchetate şi rezolvate şi ne aşteptăm ca ei (liderii de la Bucureşti, nr.) să sprijine ceea ce ar fi privit ca un rezultat legitim. Nu trebuie ca eu să spun precis ce înseamnă asta, într-un caz sau în altul, dar lucrurile astea se văd. (…)”, a spus Gordon.

El a subliniat că atunci când lucrurile sunt complicate pe plan intern, este uneori de ajutor să aduci un „validator” extern.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Pe stâncile abrupte de pe coasta de nord-vest a Spaniei, pescarii îmbrăcaţi în combinezoane impermeabile evită valurile în timp ce culeg crustacee cu coaja delicată, o delicatesă de Crăciun......
Țara europeană membră NATO ce reintroduce armata obligatorie. E aproape de noi
Țara europeană membră NATO ce reintroduce armata obligatorie. E aproape de noi
Ministerul Apărării din Croaţia, ţară membră NATO din 2009, a anunţat marţi că va demara în ianuarie anul viitor ...
Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan
Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în apropierea oraşului Aktau din Kazahstan, au anunţat miercuri agenţiile de presă ...
Atac rus asupra Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelinski. Un mort si 14 răniți
Atac rus asupra Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelinski. Un mort si 14 răniți
Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 14 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ...