Londra respinge ultimatumul dat de UE, care cerea retragerea unei legi prin care britanicii vor să modifice tratatul de ieșire din Uniune

Economica.net
10 09. 2020
images_18838200

Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din UE, a declarat că a respins cererea exprimată de vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

„Am transmis foarte clar că nu vom retrage această legislaţie, iar el a înţeles acest lucru”, le-a spus Gove jurnaliştilor.

„Dar de asemenea am subliniat importanţa vitală a realizării de progrese”, a adăugat el.

Gove a spus că trebuie ajuns la un acord în cadrul negocierilor privind modul de implementare a unei prevederi din acordul de retragere privind aranjamente vamale separate post-Brexit pentru Irlanda de Nord.

Comisia Europeană a dat termen joi Regatului Unit până la finalul lunii pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele luate în cadrul Brexitului, care a adus ”atingere gravă încrederii”, subliniind că Uniunea Europeană ”nu va ezita” să se adreseze justiţiei.

Prin proiectul său de lege, prezentat miercuri, ”Regatul Unit a adus atingere gravă încrederii” cu Uniunea Europeană, menţionează executivul european într-un comunicat. ”Acum îi revine guvernului britanic să restabilească această încredere”, adaugă documentul citat.

Comunicatul a fost publicat după o reuniune convocată de urgenţă la Londra între ministrul de stat britanic Michael Gove şi vicepreşedintele CE pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic.

Uniunea Europeană consideră că intrarea în vigoare a legii respective ar constitui o ”încălcare extrem de gravă a acordului de retragere” încheiat în luna ianuarie, în particular în ceea ce priveşte protocolul asupra Irlandei şi Irlandei de Nord, menită să evite revenirea la o frontieră fizică pe insula Irlanda.

Maros Sefcovic i-a ”declarat în termeni foarte clari” lui Michael Gove ”că punerea în practică complet şi în intervalul dorit a acordului de retragere, inclusiv a protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord, este o obligaţie juridică”.

”Violarea termenilor acordului de retragere ar încălca dreptul internaţional, ar eroda încrederea şi ar pune în pericol negocierile în desfăşurare privind relaţiile viitoare”, subliniază Comisia Europeană.

Sefcovic a lansat un ”apel către guvernul britanic să retragă aceste măsuri din proiectul de lege în cel mai scurt timp şi, în orice caz, înainte de finalul lunii” şi a accentuat că UE ”nu va ezita” să utilizeze instrumentele juridice prevăzute în acordul de retragere.