„Studiile de impact (privind impozitul forfetar, n.r.) le-am făcut noi, le-am predat la domnul Chiţoiu (ministrul Finanţelor, n.r.) şi rămâne ca din semestrul doi să fie aplicat acel nou impozit, în funcţie de anumiţi indicatori relevanţi, la hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele, baruri, reparaţii auto, pe coduri CAEN. Niciodată nu s-a aplicat decât un impozit general. De aceea este o diferenţă foarte mare faţă de ceea ce s-a aplicat până acum”, a spus Grapini după o conferinţă de presă.
Ea a arătat că există diferenţe între potenţialul de a obţine profit în funcţie de domeniul de activitate.
„De aceea am insistat foarte mult şi mă bucur că domnul ministru al Finanţelor a acceptat să se facă, şi sper că aşa va ieşi până la urmă hotărârea de Guvern, să se facă impozitarea în funcţie de domeniul de activitate. Altfel este în reparaţii auto, altfel este în industria hotelieră şi altfel este în alimentaţia publică. Sper ca din semestrul doi să se aplice”, a adăugat Grapini.
Ministrul pentru IMM-uri şi turism a anunţat în ianuarie că impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, dacă studiul privind impactul măsurii va fi finalizat în primul trimestru.
Impozitul forfetar va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto, cuantumul urmând să fie stabilit după discuţii cu patronatele de profil.
Impozitul urmează să se aplice ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu.
Hotelierii însă s-au opus acestei măsuri, afirmând că introducerea impozitului forfetar nu ar fi decât o taxă în plus pentru hoteluri şi pensiuni, stimulând evaziunea şi munca la negru.