Ministrul Maria Grapini a declarat, marţi, la Târgu Mureş – unde a fost prezentă cu ocazia semnării unui contract de 75 de milioane de euro pentru modernizarea fabricii de producere uree de la combinatul Azomureş – că toţi factorii locali trebuie să înţeleagă că trebuie să sprijine investitorii, întrucât „investiţia este a comunităţii şi a României, şi nu a unui partid sau a altuia”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Aceasta a adăugat că i-ar plăcea să constate că pe proiecte legate de mediul de afaceri nu mai există barieră politică.
„Un investitor pe o piaţă locală nu se poate să-şi desfăşoare aportul, activitatea, dacă comunitatea, administraţia locală – şi aici mă refer de la preşedintele Consiliului Judeţean, la CJ, ca instituţie, Primărie, evident Prefectură, reprezentantul Guvernului aici – nu lasă deoparte orgoliile şi barierele de partid. Trebuie să înţeleagă că investiţia este a comunităţii şi a României, şi nu a unui partid sau a altuia. Mi-ar plăcea, oriunde mă duc, la o investiţie – şi, credeţi-mă, că aproape în fiecare săptămână mă duc la deschiderea unei investiţii în ţară – mi-ar plăcea să văd că pe proiecte legate de mediul de afaceri nu mai există barieră politică. Este important şi esenţial să se înţeleagă acest lucru. N-are nicio vină un investitor, român sau străin, că nu se înţelege un partid cu altul”, a spus Maria Grapini.
Grapini a precizat că, ea, personal, crede că „politicile guvernamentale nu trebuie să se rezume doar la a face lobby şi a atrage investiţiile străine”, ci este important ca investitorul să fie ajutat, prin politici publice, astfel încât „să aibă sustenabilitate şi să rămână, pe termen lung, în România”, indiferent că este vorba de un investitor român sau străin.
„De aceea, eu am demarat, de şase luni de când sunt în Guvern, câteva lucruri specifice pentru investiţii, evident că efectele nu se văd imediat şi asta trebuie să înţeleagă cei care ar dori efecte imediat. Deocamdată, lucrăm cu efectele măsurilor din urmă. Ceea ce încercăm Guvernul, din ianuarie încoace, pregătim de fapt anul 2014 şi efectele se vor vedea”, a spus Grapini.
Ea a adăugat că, în ce priveşte creşterea economică a României, deja a apărut o corecţie la estimarea pe 2013, care iniţial era sub doi la sută, şi se preconizează ca în 2014 aceasta să ajungă chiar la patru la sută.
Ministrul a mai spus că este important să existe creşteri ale indicatorilor economici şi „mai ales să nu existe acele căderi, cum a fost cu perioada de criză 2009-2011”, apreciind că acestea pot fi evitate dacă politicile sunt gândite pe termen lung, „nu pe cât încasezi acum”.
„De aceea am pregătit un set de măsuri, la sfârşitul lunii octombrie, jumătatea lunii noiembrie, am vorbit cu premierul, vom face public ce condiţii de operare au companiile în România pe 2014 – era şi o cerinţă a mea când eram în mediul privat. Trebuie să ştim, trebuie să aveam acea predictibilitate şi trebuie să nu ne surprindă în perioada anului modificări foarte foarte mari. Sigur că se pot face corecţii, dar dacă sunt şi pozitive, cu atât mai bine. Politicile de care vorbeam, de susţinere a investitorilor, sunt legate, pe de-o parte, de operarea în mod etic în piaţă, pentru că există extrem de multă distorsiune în piaţă, prin faptul că unii au operat corect şi şi-au plătit corect taxele, unii nu, deci practic în afacere este numărul unu. Etica între stat şi privat, pentru că şi statul trebuie să aibă comportament etic faţă de privat – şi mă bucur că din aprilie am implementat şi noi, în sfârşit, Directiva 7 şi statul este obligat să plătească la 30 de zile – sigur că avem din urmă arierate care sunt eşalonate, dar din acest an plăţile se fac la 30 de zile”, a arătat Grapini.
Ea a subliniat că o bucură faptul că premierul a declarat, într-o întâlnire cu IMM-urile, că Direcţia nouă Antifraudă, creată prin desfiinţarea Gărzii Financiare, are ca scop exact să meargă spre frauda majoră – la importul de legume fructe, la rambursări de TVA – „şi nu la controlul de trei ori pe lună a aceloraşi companii, cu posibilă corupţie şi presiune asupra celor care se străduiesc să ţină locuri de muncă şi să investească în România”.
„Despre aceste politici publice spuneam că are obligaţia Guvernul, şi orice guvern ar fi, nu numai acesta, să le menţină pentru a putea să rămână investitorii în piaţa noastră”, a afirmat Grapini.