‘Problema este că din aceste firme un număr de peste 800 au 100 de puncte. Problema este că cineva a încercat să desfiinţeze programul şi au început să se înscrie firme fictive luând CUI-ul de la o firmă care există. Unul din cazuri este o laudă a unui blogger care anunţa presa că s-a înscris cu Grapini SRL şi a pus un CUI de la o firmă existentă pentru a demonstra că softul permite înscrierea unei firme. Evident că permite înscrierea unei firme care are un CUI, numai că acest lucru intră la faptă penală, pentru că este, pe de o parte, fals în declaraţii, iar pe de altă parte, este substituire, pentru că a luat CUI-ul unei alte societăţi. Mai mult decât atât, a creat un prejudiciu şi acum noi aşteptăm scrisori din partea firmelor, cele ale căror date le-au fost furate, pentru că sistemul nu permitea înscrierea unui CUI de două ori’, a afirmat Grapini la Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor.
Potrivit acesteia, nu s-au mai putut înscrie companiile ale căror CUI-uri au fost luate.
Întrebată dacă există posibilitatea să verifice şi să demonstreze dacă au fost înscrise şi firme fictive, Maria Grapini a spus că există un ghid în acest sens.
‘Ghidul spunea foarte clar că am terminat sesiunea de înscriere. Am publicat astăzi şi vom trimite scrisori tuturor firmelor care au de la 60 la 100 de puncte, inclusiv ăstora fictive, şi au timp să aducă dosarele cu toate documentele prin care demonstrează că au codul CAEN, că au bifat căsuţele, încât să aibă maxim. Firmele care nu aduc dosarele şi se încadrau până la 60 de puncte vor fi urmărite de instituţiile abilitate. Dar îi putem identifica pe cei care au luat CUI-ul altor firme şi au răspundere penală’, a susţinut ministrul.
Potrivit Mariei Grapini, au fost validate 7.138 de înscrieri, deocamdată prin înscriere electronică. ‘Urmează, acum, ca timp de zece zile să depună dosarele efectiv în cele opt oficii pentru IMM-uri. Constatăm că cele mai multe înscrieri sunt la Ploieşti, 1.840, pentru că Ploieştiul are arondat inclusiv Bucureştiul. Sigur, după aceea, oraşele mari – Iaşi, Cluj şi Timişoara’, a mai spus Grapini.
Schema de minimis este un proiect prin care statul a pus anul acesta la dispoziţie 500 de milioane de lei pentru IMM-uri.