Grapini promovează legenda mărţişorului joi şi vineri pe aeroporturile din Bucureşti şi Timişoara
„Ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, consideră oportună promovarea României prin legende autentice, mărţişorul fiind strâns legat de tradiţia românească. Acest demers de promovare a obiceiurilor româneşti este primul dintr-o serie de campanii de promovare a credintelor autentice păstrate în timp de poporul român”, se arată într-un comunicat al ministerului transmis miercuri MEDIAFAX.
Grapini spune că identitatea unui popor rezistă secole prin tradiţii, cultură, istorie, legende şi limbă, „ca oglindă a sufletului naţiunii”.
Ea apreciază că „la nivel de tradiţie, de obiceiuri şi legende, poporul român se poate evidenţia cu numeroase momente memorabile”.
„Pe lângă colindatul de Crăciun, cântatul de Paşte pentru vestirea învierii lui Isus, sau sorcovitul de Anul Nou, există şi obiceiul de a dărui celor dragi, de 1 Martie, mărţişorul împletit de femeia cea mai în vârstă din familie. Legenda Mărţişorului dăinuie de sute de ani la români şi se alătură celorlalte tradiţii, obiceiuri care asigură consistenţa identităţii poporului român” , a spus Grapini. Astfel, joi şi vineri broşura „Legenda Mărţişorului, talisman românesc” va fi oferită turiştilor români şi străini în aeroportul internaţional Henri Coandă din Bucuresti şi în aeroportul internaţional Traian Vuia din Timişoara. Legenda va fi oferită acestora la ghişeele de check-in, pentru cei care pleaca din România şi la ghişeele de control paşapoarte ale Poliţiei de Frontieră pe fluxul de sosiri în ţară.
Broşura, cu textul în limba română, engleză şi spaniolă, va fi distribuită duminică în Plaza Santa Ana şi Plaza de Oriente, în faţa Palatului Regal, în cadrul evenimentului organizat la Madrid de către Ambasada României în Spania. Broşura, care va fi distribuită şi celor care vor vizita standul României la târgul internaţional de la Berlin, are ataşat un şnur de mărţişor autentic, lucrat manual, pe care, potrivit ministerului, turiştii români şi străini „pot să-l poarte ca talisman aducător de noroc, în spiritul vechii tradiţii româneşti”.