‘Cer insistent tuturor părţilor implicate să dea dovadă de responsabilitate şi de prudenţă în această situaţie precară’, a subliniat Didier Burkhalter, ministrul elveţian de externe şi preşedinte în exerciţiu al organizaţiei, citat într-un comunicat dat publicităţii de OSCE la sediul său din Viena.
El a mai solicitat părţilor ‘să ia toate măsurile necesare pentru a evita o nouă escaladare şi să se abţină de la orice violenţă’.
Emisarul special pentru Ucraina al preşedintelui OSCE, elveţianul Tim Guldimann, şi Înaltul comisar pentru minorităţi naţionale al OSCE, finlandeza Astrid Thors, se vor deplasa în Crimeea ‘în următoarele zile’.
Joi, mai multe zeci de indivizi înarmaţi au preluat controlul asupra sediului guvernului şi al Parlamentului Crimeii de la Simferopol, capitala republici autonome, deasupra cărora au înălţat drapelul rus.
Parlamentul Republicii Autonome Crimeea a votat organizarea pe 25 mai a unui referendum pentru mai multă autonomie. El a mai demis guvernul local la finalul unui vot cu uşile închise la care presa nu a avut acces.
Crimeea, cu populaţie majoritar rusofonă, este regiunea ucraineană cea mai susceptibilă să se opună noilor autorităţi de la Kiev. În cadrul URSS, ea a aparţinut mai întâi Rusiei, după care în 1954 a fost ataşată Ucrainei.