Gravidele diagnosticate cu cancer pot face chimioterapie. Vezi ce spun ultimele studii
Un studiu recent arată că femeile însărcinate care sunt diagnosticate cu cancer la sân pot naşte în siguranţă chiar dacă urmează tratamentele specifice pentru această maladie. Dacă până acum se apela la provocarea naşterii înainte de termen sau la amânarea tratamentului pentru cancer, medicii au stabilit că acest lucru nu mai este necesar, potrivit unui studiu publicat în jurnalul medical The Lancet.
Medicii le sfătuiesc pe femei să ducă o sarcină la termen. Mai ales că cercetările au demonstrat că întreruperea sarcinii nu creşte şansele de supravieţuire în faţa maladiei.
Potrivit studiului, chimioterapia efectuată în ultimele două trimestre ale sarcinii nu afectează în niciun fel fătul, iar intervenţiile chirurgicale pot fi făcute fără probleme în orice moment. Cei de la The Lancet Oncology spun că bebeluşii născuţi după ce au fost expuşi la chimioterapie în timp ce se aflau în pântecul mamelor sunt la fel de sănătoşi ca aceia născuţi de femei sănătoase. „Nu s-au înregistrat cazuri de avort în al doilea trimestru, oprire a fătului din evoluţie, disfuncţionalitate a organelor sau efecte adverse pe termen lung în cazurile în care s-a apelat la chimioterapie”, se arată în documente oferite de Colegiul Regal de Obstetricieni şi Ginecologi.
În cazurile analizate pe perioada cercetării, radioterapia nu a fost necesară decât după naştere.
Medicul belgian Frederic Amant, care a făcut parte din echipa care a realizat studiul, spune că gravidele cu cancer mamar luptă cu mai multă convingere împotriva bolii atunci când luptă, implicit, şi pentru viaţa copiilor lor, dar nu neagă că, în cazurile avansate se poate ajunge la moartea amândurora.
„Uneori, partenerii femeilor se declară inapţi pentru a creşte copiii în caz că mamele nu ar supravieţui cancerului, iar atunci se optează pentru întreruperea sarcinii. În alte situaţii, am putut salva copiii cu toate că am pierdut mamele imediat după naştere”, a explicat Amant