Siemens, ale cărei legături economice cu Grecia datează din secolul al XIX-lea, este acuzată că a plătit circa 70 de milioane de euro către diferiţi intermediari, inclusiv din cadrul guvernului grec, pentru a obţine un contract public rentabil pentru modernizarea reţelei de telefonie din Grecia la sfârşitul anilor ’90.
Printre persoanele condamnate la 15 ani de închisoare pentru spălare de bani se numără şi fostul director al Siemens din Grecia, Michalis Christoforakos, un germano-grec care s-a refugiat în Germania în 2009, adjunctul său, Christos Karavellas, care de asemenea a fugit în străinătate, şi foşti directori germani ai companiei.
Procesul, în apel, survine la patru ani după iniţierea unei prime acţiuni în justiţie împotriva a 64 de inculpaţi, dintre care 10 au murit între timp.
Până acum, 22 de persoane au fost găsite vinovate, iar 32 de inculpaţi au fost achitaţi, majoritatea din cauza prescrierii faptelor, la capătul unuia dintre cele mai mare procese deschise în Grecia pentru corupţie pasivă şi activă şi pentru spălare de bani.
O comisie parlamentară din Grecia a estimat în 2011 că pagubele produse de contractele frauduloase din Grecia au fost cel cel puţin două miliarde de euro.
Comisia a acuzat 15 miniştri sau foşti miniştri de la PASOK şi Noua Democraţie, cele două partide care au guvernat alternativ ţara la sfârşitul anilor ’90.
Doi foşti oficiali ai PASOK – un fost consilier al premierului Costas Simitis şi un fost ministru – au recunoscut că au acceptat mită de la Siemens. Primul a fost condamnat la o pedeapsă de închisoare cu suspendare în 2017, iar al doilea a fost achitat la mijlocul lunii noiembrie.