‘Această Europă nu este a popoarelor, ci a capitalului şi a patronilor’, strigau în cor un grup de manifestanţi, în timp ce alţii fluturau steaguri ale ţărilor afectate în mai mare măsură de politicile de austeritate: Grecia, Spania, Portugalia, Italia şi Irlanda.
‘Sunt de 25 de ani în Grecia şi am văzut cum situaţia s-a înrăutăţit. Nu este de lucru, ca şi în Spania, şi s-au redus serviciile sociale. Trebuie să manifestăm solidaritate cu ţările care suferă mai mult’, a declarat, pentru EFE, un profesor de franceză, Manuel.
‘Este un semn dătător de speranţă ca ţările europene să facă grevă în acelaşi timp iar cetăţenii să-şi dea seama că aceasta nu este numai o problemă elenă sau a unei anumite ţări, ci ne priveşte pe toţi europenii’, a afirmat Dimitra, o studentă care purta un steag spaniol.
Marşul s-a desfăşurat în mod paşnic şi a culminat în Piaţa Syntagma, în faţa parlamentului elen. Printre participanţi s-au numărat mulţi angajaţi publici, sector care urmează să piardă 25.000 de locuri de muncă.
Ministrul pentru reforma administrativă, Antonis Manitakis, a anunţat săptămâna aceasta că până la sfârşitul anului circa 2.000 de funcţionari publici vor intra în şomaj tehnic cu 70% din salariul lor de bază timp de un an, termen la expirarea căruia ar urma să reînceapă lucrul sau să fie concediaţi.
‘În această situaţie se trăieşte cu o spaimă constantă. Nu ştim ce se va întâmpla cu noi, nici cine va fi următorul concediat’, a spus Pamos, funcţionar de 41 de ani.
Principalele confederaţii sindicale din Grecia, GSEE şi ADEDY, precum şi sindicatul lucrătorilor municipali (POE-OTA), convocaseră pentru miercuri dimineaţă o grevă de trei ore, împotriva politicilor de austeritate.
‘Deşi era numai o încetare a lucrului timp de trei ore şi urma după o grevă generală de 48 de ore (săptămâna trecută), participarea la greva de astăzi a fost de peste 50%’, a declarat, pentru EFE, un purtător de cuvânt al GSEE.