Grecia a ajuns la un acord cu instituţiile financiare internaţionale
„Misiunea şi autorităţile au convenit că perspectiva macroeconomică corespunde, în linii mari, proiecţiilor din program, cu posibilitatea unei reveniri treptate la creştere economică anul viitor. Perspectiva rămâne însă incertă”, se arată într-un comunicat transmis luni de Comisia Europeană (CE).
În timp ce guvernul a înregistrat progrese importante, implementarea politicilor convenite în acord este în urma calendarului în unele zone, notează CE.
Astfel, autorităţile elene s-au angajat să întreprindă „acţiuni corective” pentru a asigura încadrarea în ţintele fiscale pentru 2013-2014 şi pentru a aduce în acest an la echilibru deficitul primar al bugetului (care exclude plăţile în contul dobânzilor datoriei de stat – n.r.), se spune în comunicat.
„Printre aceste acţiuni se numără măsuri concrete pentru a aduce sub control cheltuielile excesive din sectorul sănătăţii. Taxa pe venit, pe proprietate şi codurile de procedură fiscală trec printr-un proces de reformă, iar autonomia şi eficienţa administraţiei fiscale este consolidată”, a adăugat CE.
Totodată, guvernul elen s-a angajat să ia măsuri pentru a continua reforma administraţiei publice, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea calendarului convenit pentru transferul unor funcţionari publici într-o rezervă, unde vor avea salariile diminuate semnificativ şi un program de muncă mai flexibil. De asemenea, autorităţile au promis instituţiilor financiare internaţionale că vor respecta obiectivele convenite în ceea ce priveşte reducerea numărului de bugetari.
Grecia trebuie să transfere în rezervă peste 12.000 de bugetari până la finele anului 2015.
„Având în vedere că recapitalizarea sectorului bancar este aproape finalizată, autorităţile s-au angajat la noi măsuri pentru protejarea stabilităţii financiare, inclusiv prin vânzarea a două bănci-punte şi implementarea strategiei unui sistem bancar pe patru piloni”, se mai arată în comunicat.
Misiunea UE-FMI a discutat cu autorităţile şi progresele înregistrate în ceea ce priveşte consolidarea securităţii sociale, prin programe de training şi angajare susţinute de Uniune şi un program care oferă acces la servicii de bază în domeniul sănătăţii pentru persoanele neasigurate.
Guvernul elen pregăteşte legislaţia necesară pentru implementarea deciziilor convenite, care va fi prezentată în scurt timp Parlamentului, a adăugat Comisia. Acordul nu presupune vreo reducere temporară a TVA pentru restaurante şi servicii de catering, însă autorităţile elene au insistat pe această chestiune, care va fi rediscutată în viitoare întâlniri.
„Eurogroup şi Boardul Executiv al FMI ar trebui să discute aprobarea acordului de evaluare în luna iulie”, conchide comunicatul CE.
De rezultatul discuţiilor depinde aprobarea următoarei tranşe, de 8,1 miliarde euro, din acordul de finanţare externă încheiat de Grecia cu UE şi FMI. Grecia a încheiat în ultimii trei ani două acorduri cu UE şi FMI, în valoare totală de 240 miliarde euro.
Guvernul elen doreşte reducerea TVA pentru restaurante de la 23% la 13%, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei. Aceleaşi persoane au precizat că pachetul legislativ prin care se doreşte implementarea măsurilor convenite va fi prezentat marţi Parlamentului.