Grecia a depăşit ţinta de surplus bugetar, dar FMI are îndoieli cu privire la performanţele viitoare ale acesteia
Potrivit unui oficial din Ministerul elen de Finanţe, citat de Bloomberg, Autoritatea de Statistică din Grecia ar urma să anunţe vineri că în 2016 surplusul primar a fost de aproape 4% din PIB, iar aceste date vor fi validate, luni, şi de Eurostat. Aceasta, în condiţiile în care în acordul de asistenţă convenit anul trecut cu creditorii europeni Atena s-a angajat ca în 2016 să înregistreze un surplus primar de 0,5% din PIB.
În pofida acestor rezultate peste aşteptări, FMI nu este convins că Grecia va putea să menţină aceste performanţe în 2018 şi mai departe. Potrivit unor surse, FMI estimează că cel puţin jumătate din surplusul primar realizat de Grecia în 2016 a provenit de pe urma unor măsuri excepţionale şi nu de pe urma unor modificări structurale care vor produce rezultate şi în următorii ani.
FMI estimează că în 2018 Grecia va înregistra un surplus primar de 2% din PIB. În condiţiile în care este sceptic cu privire la capacitatea Greciei de a înregistra un nivel ridicat de surplus primar, FMI insistă ca Guvernul de la Atena să implementeze mai multe măsuri de austeritate pentru a atinge un surplus primar de 3,5% din PIB în 2019 şi dincolo. În replică oficialii greci sunt de părere că estimările Fondului sunt arbitrare şi nu au nici o legătură cu realitatea.
Părţile implicate discută în continuare cât timp Grecia va fi nevoită să menţină un surplus de 3,5%. Potrivit unor surse din apropierea negocierilor, scenariul de bază actual este că Grecia trebuie să menţină acest surplus până în 2022, dar discuţiile care au loc la Washington cu ocazia reuniunii de primăvară a FMI ar putea ajuta la depăşirea impasului.