Grecia a deschis o expoziție cu peste 1.100 de artefacte descoperite sub Acropole, în „muzeul de sub muzeu”

Grecia a deschis publicului, miercuri, o expoziţie cu peste 1.100 de artefacte, de la statui până la jocuri şi jucării, descoperite într-un cartier antic al Atenei, în timpul săpăturilor din zona Muzeului Acropole, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 26 iun. 2024, 21:12
Grecia a deschis o expoziție cu peste 1.100 de artefacte descoperite sub Acropole, în

Obiectele, dezgropate la poalele Acropolei, care găzduieşte Partenonul, au fost restaurate şi fac parte dintr-un sit descris în Grecia drept „muzeul de sub muzeu”, unde vizitatorii vor avea acces începând din 26 iulie.

Obiectele de uz cotidian, de la vase de depozitare şi oale de gătit la unelte de ţesut şi ace, stau mărturie a vieţii obişnuite a locuitorilor, de-a lungul a 4.500 de ani, a declarat ministerul elen al Culturii.

Rămăşiţele cartierului pe care a fost ridicat Muzeul Acropole oferă imaginea unui complex de străzi, cu case prevăzute cu camere spaţioase şi curţi, băi şi ateliere. Acestea sunt accesibile vizitatorilor din 2019.

„Amplasată la marginea sudică a sitului arheologic, (expoziţia) se integrează armonios în călătoria vizitatorului, contribuind la înţelegerea vieţii de zi cu zi a oamenilor”, a declarat ministrul Culturii, Lina Mendoni.

Peste 1,5 milioane de persoane vizitează anual Muzeul Acropole, cu o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi, menit să facă legătura vizuală cu Partenonul şi cu alte temple de pe Acropola din Atena.

Aproximativ jumătate din friza de 160 de metri din Partenon se află la British Museum, în timp ce 50 de metri din sculpturi se află în muzeul din Atena.

Grecia a îndemnat în mod repetat British Museum să restituie în mod permanent sculpturile cu o vechime de 2.500 de ani, pe care diplomatul britanic Lord Elgin le-a scos din templu în 1806, într-o perioadă în care Grecia se afla sub dominaţia Imperiului Otoman.

Mendoni a declarat că noul muzeu este locul ideal pentru a găzdui Partenonul în integralitatea sa. „Acest muzeu constituie cadrul fizic şi conceptual optim pentru scoaterea în evidenţă, interpretarea şi înţelegerea capodoperelor sale”, a declarat oficialul.

Sursa foto: Facebook.com/theacropolismuseum

Te-ar mai putea interesa și
Un tribunal din Panama i-a achitat pe toți inculpații din dosarul în care era inculpată compania de avocatură Mossack Fonseca, de la care a izbucnit celebrul scandal Panama Papers
Un tribunal din Panama i-a achitat pe toți inculpații din dosarul în care era inculpată compania de avocatură Mossack ...
Un tribunal din Panama a achitat vineri toate cele 28 de persone acuzate de spălare de bani în legătură cu cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, epicentrul scandalului internaţional......
Alertă de la DNSC: Domeniul polyfill.io este folosit pentru a infecta peste 100.000 de site-uri web cu cod maliţios
Alertă de la DNSC: Domeniul polyfill.io este folosit pentru a infecta peste 100.000 de site-uri web cu cod maliţios
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează că domeniul polyfill.io este folosit pentru a infecta peste ...
Hyundai a prezentat toate detaliile viitorului rival pentru Dacia Spring
Hyundai a prezentat toate detaliile viitorului rival pentru Dacia Spring
Așa cum ați aflat deja de la Economica.net, Hyundai Inster este un vehicul de mici dimensiuni care va intra în zona de ...
FMI acordă rapid Ucrainei un împrumut de 2,2 miliarde de dolari, pentru a se stabiliza financiar și fiscal
FMI acordă rapid Ucrainei un împrumut de 2,2 miliarde de dolari, pentru a se stabiliza financiar și fiscal
Board-ul Fondului Monetar Internaţional a aprobat vineri a patra revizuire a acordului semnat cu Ucraina, o decizie prin ...