Grecia a deschis o expoziție cu peste 1.100 de artefacte descoperite sub Acropole, în „muzeul de sub muzeu”
Obiectele, dezgropate la poalele Acropolei, care găzduieşte Partenonul, au fost restaurate şi fac parte dintr-un sit descris în Grecia drept „muzeul de sub muzeu”, unde vizitatorii vor avea acces începând din 26 iulie.
Obiectele de uz cotidian, de la vase de depozitare şi oale de gătit la unelte de ţesut şi ace, stau mărturie a vieţii obişnuite a locuitorilor, de-a lungul a 4.500 de ani, a declarat ministerul elen al Culturii.
Rămăşiţele cartierului pe care a fost ridicat Muzeul Acropole oferă imaginea unui complex de străzi, cu case prevăzute cu camere spaţioase şi curţi, băi şi ateliere. Acestea sunt accesibile vizitatorilor din 2019.
„Amplasată la marginea sudică a sitului arheologic, (expoziţia) se integrează armonios în călătoria vizitatorului, contribuind la înţelegerea vieţii de zi cu zi a oamenilor”, a declarat ministrul Culturii, Lina Mendoni.
Peste 1,5 milioane de persoane vizitează anual Muzeul Acropole, cu o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi, menit să facă legătura vizuală cu Partenonul şi cu alte temple de pe Acropola din Atena.
Aproximativ jumătate din friza de 160 de metri din Partenon se află la British Museum, în timp ce 50 de metri din sculpturi se află în muzeul din Atena.
Grecia a îndemnat în mod repetat British Museum să restituie în mod permanent sculpturile cu o vechime de 2.500 de ani, pe care diplomatul britanic Lord Elgin le-a scos din templu în 1806, într-o perioadă în care Grecia se afla sub dominaţia Imperiului Otoman.
Mendoni a declarat că noul muzeu este locul ideal pentru a găzdui Partenonul în integralitatea sa. „Acest muzeu constituie cadrul fizic şi conceptual optim pentru scoaterea în evidenţă, interpretarea şi înţelegerea capodoperelor sale”, a declarat oficialul.
Sursa foto: Facebook.com/theacropolismuseum