Declanşată de criza financiară din 2008, recesiunea s-a agravat doi ani mai târziu în urma crizei datoriilor suverane, care a făcut din Grecia prima victimă din zona euro, ceea ce a avut drept consecinţă un recul cumulat al PIB-ului de aproximativ 25%. În ultimii şase ani Grecia a beneficiat de două acorduri de sprijin internaţional şi măsuri drastice de restructurare.
‘Pentru ca relansarea să fie sustenabilă este nevoie de investiţii, care să ajute economia Greciei să recupereze terenul pierdut. Dacă abandonăm efortul început în 2010 există pericolul să retrăim coşmarul iar toate sacrificiile au fost degeaba’, a declarat George Papaconstantinou, cel care ocupa funcţia de ministru de Finanţe în 2010 când Grecia a primit primul program de asistenţă.
Eforturile autorităţilor de la Atena de a readuce sub control finanţele publice au permis Greciei să vândă obligaţiuni guvernamentale în 2014, pentru prima dată după 2010, şi în prezent Guvernul condus de premierul Antonis Samaras vrea să pună capăt mai repede decât se anticipa programului de asistenţă convenit cu creditorii internaţionali.
Potrivit celor mai recente previziuni bugetare şi estimări ale Comisiei Europene, în 2014 Guvernul grec mizează pe o creştere economică de 0,6%, urmată de un avans de 2,9% în 2015.