Grecia a reluat negocierile cu creditorii internaţionali
Şefii misiunilor instituţiilor creditoare, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Fondul de susţinere a zonei euro (MES), au programată o primă întâlnire cu ministrul grec de Finanţe, Euclid Tsakalotos, urmând ca ulterior să discute cu ministrul Muncii, George Katrougkalos, despre reforma sistemului de pensii.
Discuţiile se vor concentra pe efortul bugetar cerut Greciei pentru a atinge un surplus bugetar de 3,5% în 2018, în special prin intermediul unei noi reforme fiscale care îi va afecta pe agricultori, şi al unei reforme a pensiilor pregătită de mai multe săptămâni de Guvernul grec în pofida protestelor de stradă. De asemenea, creditorii solicită Guvernului grec înfiinţarea unui nou Fond de privatizări, în ideea accelerării ritmului privatizărilor, precum şi punerea la punct a unui cadru pentru soluţionarea problemei creditelor bancare neperformante.
La începutul lunii februarie, în absenţa unor viziuni convergente între cele două părţi cu privire la aceste subiecte, procedura de evaluare a fost întreruptă iar vizita creditorilor la Atena a fost amânată. Situaţia a fost deblocată luni la Bruxelles, cu ocazia reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro, îngrijoraţi şi de problemele cu refugiaţii cu care se confruntă Grecia. Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a anunţat cu această ocazie că zona euro este gata să-şi respecte promisiunea privind demararea discuţiilor pentru o nouă reducere a datoriei Greciei.
În vara anului trecut, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană au acordat Greciei un al treilea plan de asistenţă în valoare de 86 de miliarde de euro, în schimbul adoptării unor noi măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar şi datoria. În schimb, pentru a se alătura la noul plan de asistenţă, Fondul Monetar Internaţional a cerut autorităţilor de la Atena să adopte o reformă a sistemului de pensii iar din partea zonei euro a cerut un acord pentru reducerea datoriei Greciei.