‘Mandatul pe care l-am primit pe 25 ianuarie şi-a atins limitele. Acum, poporul trebuie să se pronunţe. Voi, prin votul vostru, veţi decide dacă v-am reprezentat curajos în faţa creditorilor, dacă acest acord (cu creditorii) este de ajuns’, a spus Tsipras într-un mesaj televizat.
‘Suntem obligaţi să respectăm acordul, dar ne vom lupta să atenuăm consecinţele adverse’, a adăugat el, subliniind că nu a obţinut acordul pe care şi l-a dorit, dar că acesta este cel mai bun în condiţiile date.
‘Voi încerca să obţin votul poporului grec pentru a conduce ţara şi pentru a continua programul nostru de guvernare’, a mai declarat Tsipras, precizând că are ‘obligaţia morală’ de a pune ceea ce a făcut la judecata poporului.
El şi-a înaintat demisia preşedintelui grec, Prokopis Pavlopoulos, şi a cerut ca alegerile anticipate să fie organizate cât mai repede posibil.
Anterior, surse guvernamentale au declarat că Tsipras va propune organizarea de alegeri anticipate până la 20 septembrie şi că a avut consultări prin telefon pe această temă cu liderii partidelor de opoziţie.
Alexis Tsipras a fost obligat să ia această decizie după ce a pierdut majoritatea parlamentară săptămâna trecută, în cursul votului privind noul plan de asistenţă financiară. Patruzeci de parlamentari Syriza nu au votat în favoarea planului de asistenţă, iar Guvernul a rămas cu o susţinere de 119 voturi din totalul de 300 de membri ai Parlamentului.
Prin demisie şi alegeri anticipare, el ar încerca astfel să înăbuşe o rebeliune în cadrul partidului său de stânga Syriza şi să obţină sprijin public pentru programul de salvare pe care l-a negociat, al treilea pentru Grecia după 2010.
Guvernul a reuşit să adopte acordul cu creditorii cu ajutorul opoziţiei moderate – partidul de centru-dreapta Noua Democraţie (ND) şi Partidul Socialist (PASOK).