Grecia anchetează fondurile care au încălcat reglementările privind vânzarea în lipsă

Economica.net
13 11. 2014
greci_99461800

Acesta a confirmat declaraţiile şefului HCMC şi a anunţat că ar putea fi vorba despre 150 de situaţii în care au fost încălcate prevederile legale, scrie Agerpres.

Vânzarea în lipsă (short-selling) permite unui investitor să vândă acţiuni pe care nu le are în proprietate la momentul efectuării tranzacţiei, dar pe care acesta le-a împrumutat în prealabil, urmând ca, ulterior, să le răscumpere la un preţ mai mic pentru a le da înapoi celui de la care le-a împrumutat în prima fază. Astfel, o acţiune vândută în lipsă la un preţ de 10 euro şi răscumpărată ulterior, când nu mai valorează decât 8 euro, aduce investitorului un câştig de 2 euro.

În acest caz, investigaţia analizează suspiciunile legate de unele fonduri sau persoane care au participat la emisiunile de acţiuni ale principalelor bănci elene – National Bank of Greece (NBG), Alpha, Piraeus şi Eurobank – şi care ar fi redus timpul de tranzacţionare al titlurilor înainte de a primi acţiunile alocate lor din emisiune, susţine oficialul.

Autoritatea de supervizare a pieţelor financiare din Grecia verifică volumele ridicate de tranzacţii bursiere şi scăderea accentuată a preţului acţiunilor băncilor, chiar înainte de a începe tranzacţionarea noilor titluri la bursă, a explicat oficialul. Acesta a adăugat că investigaţia ar urma să fie finalizată în ianuarie.

Cele patru mari bănci elene şi-au majorat capitalul cu 8,4 miliarde de euro direct de pe pieţe şi Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) dispune de 11 miliarde de euro în cazul în care sectorul public va avea nevoie de capital. Băncile elene şi-au restructurat subsidiarele şi au îndeplinit cerinţele stabilite de Banca Centrală a Greciei referitoare la gestionarea creditelor neperformante.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România – National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).