Grecia ar putea introduce o taxă pe retragerile de la ATM-uri şi pentru legalizarea depozitelor nedeclarate

Guvernul grec analizează posibilitatea introducerii unei mici taxe la retragerile de fonduri de la bancomate, în dorinţa de a încuraja folosirea cardurilor bancare, în cadrul unui pachet mai amplu de măsuri destinate combaterii evaziunii fiscale, a declarat, marţi, ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 26 mai 2015, 14:00
Grecia ar putea introduce o taxă pe retragerile de la ATM-uri şi pentru legalizarea depozitelor nedeclarate

De asemenea, Varoufakis a anunţat că Grecia ar putea introduce o taxă de 15% pentru depozitele străine nedeclarate şi una de 30% în cazul depozitelor nedeclarate la băncile locale, tot în încercarea de a-i stimula pe evazionişti să intre în legalitate.

„Ar putea fi, de exemplu, o mică taxă pentru retragerile de la ATM-uri. Acest lucru este în discuţie, dar, deocamdată, nu a fost luată nicio decizie”, a spus Varoufakis, care a respins categoric posibilitatea unei taxe pe depozitele bancare.

Ministrul grec de Finanţe a adăugat că Atena discută cu autorităţile elveţiene un plan conform căruia cei care au depozite bancare peste hotare vor avea şansa de a le declara şi a plăti o taxă, evitând totodată sancţiuni mai dure, un fel de amnistie fiscală.

Conform unui acord de dezvăluire voluntară, grecii care au fonduri nedeclarate anterior în băncile elveţiene ar urma să le legalizeze prin plata unei taxe de 15%.

„La un nivel mic al taxei, de exemplu 5%, există un obstacol moral care vizează legalizarea evaziunii fiscale. În schimb, o taxă mare, de 30%, este un risc, pentru că aceste depozite ar putea pleca în Insulele Cayman”, a spus Yanis Varoufakis, adăugând că discuţiile cu autorităţile elveţiene continuă.

După izbucnirea crizei datoriilor, în 2010, grecii au trimis peste hotare mai multe miliarde de euro, pe fondul îngrijorărilor că ţara ar putea intra în incapacitate de plată sau ar putea să iasă din zona euro. Ieşirea banilor din ţară a afectat băncile elene, care au devenit dependente de finanţarea oferită de Banca centrală a Greciei. O parte din aceşti bani au ajuns în Elveţia.

Autorităţile de la Atena nu sunt interesate atât de mult de repatrierea acestor bani cât de taxarea lor, pentru a pune capăt crizei de lichidităţi.

„Nu credem în procesul de repatriere. Ceea ce ne interesează pe noi este să legalizăm aceste depozite”, a spus Varoufakis.

În prezent, Grecia poartă negocieri intense cu creditorii internaţionali pentru eliberarea unei noi tranşe din programul de ajutor care este condiţionată însă de adoptarea de reforme economie de autorităţile de la Atena.

Guvernul condus de premierul Alexis Tsipras şi-a exprimat speranţa că va ajunge la un acord cu creditorii în următoarele zile, în timp ce reprezentanţii Uniunii Europene şi FMI sunt mai pesimişti şi spun că discuţiile avansează prea lent.

Te-ar mai putea interesa și
De ce boală suferă Donald Trump. Mesaj de la Casa Albă
De ce boală suferă Donald Trump. Mesaj de la Casa Albă
Președintele american Donald Trump, în vârstă de 79 de ani, a fost diagnosticat cu insuficiență venoasă cronică, după ce a prezentat umflături ușoare la nivelul picioarelor, a anunțat joi......
Și Ungaria ar putea adopta moneda euro înaintea României. Mesajul primului bancher al țării
Și Ungaria ar putea adopta moneda euro înaintea României. Mesajul primului bancher al țării
Noul director general al celei mai mari instituții de credit din Ungaria, OTP Bank, a solicitat adoptarea monedei euro de ...
Termenul până la care statul poate oferi cetățenia română s-a extins de la 5 luni la 2 ani. Ce ar putea urma
Termenul până la care statul poate oferi cetățenia română s-a extins de la 5 luni la 2 ani. Ce ar putea urma
Modificările aduse Legii cetățeniei române extind termenul de soluționare la 2 ani, spune Radu Pavel, avocatul coordonator ...
Excedent în premieră, în 2025, la Fondul asigurărilor de sănătate, dar cu preţul unor subvenţii de la stat de 3,6 miliarde de lei
Excedent în premieră, în 2025, la Fondul asigurărilor de sănătate, dar cu preţul unor subvenţii de la stat de 3,6 ...
Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor ...