Aceasta ar fi prima intrare a Greciei pe pieţele financiare după 2014. Anterior, Grecia a fost exclusă de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni după ce în 2010 a izbucnit criza datoriei sale publice.
‘Ar putea avea loc una sau două mici emisiuni pentru a testa apele şi a obţine un preţ. Vrem să profităm de avantajul includerii obligaţiunilor noastre în programul de relaxare cantitativă şi de scăderea randamentelor care este posibil să urmeze’, a declarat un oficial din Ministerul grec de Finanţe, fără a oferi detalii legate de maturitate.
Însă înainte ca BCE să înceapă să cumpere obligaţiuni greceşti în cadrul programului său de relaxare cantitativă, autorităţile de la Atena trebuie să finalizeze cea de-a doua revizuire a actualului acord de asistenţă, revizuire ce ar urma să înceapă în luna octombrie şi care va include şi reformele controversate din sectorul muncii. În schimb, creditorii internaţionali au promis că Mecansimul European de Stabilitate (ESM) va dezvălui care sunt măsurile de reducere a datoriei care vor fi oferite Greciei.
‘Discuţiile cu MES avansează şi examinăm în prezent o trecere de la o dobândă fluctuantă la una stabilă pentru o parte din datoria noastră’, a mai spus oficialul din Ministerul grec de Finanţe.
Cu o datorie publică echivalentă cu 175% din Produsul Intern Brut, cel mai mare nivel din zona euro, şi după trei acorduri internaţionale de asistenţă, Grecia speră că creditorii săi îi vor oferi o serie de măsuri concrete de reducere a datoriei până la finele acestui an. După prezentarea acestor propuneri, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană vor putea să elaboreze o serie de analize privind sustenabilitatea poverii datoriei Greciei.
Directorul ESM, Klaus Regling, a declarat recent că Grecia ar putea obţine ‘foarte rapid’ măsuri pe termen scurt de reducere a datoriei dacă implementează reformele convenite în programul de asistenţă. De asemenea, Regling a mai spus că Grecia ar putea reveni pe pieţele de obligaţiuni anul viitor dacă respectă termenii acordului de asistenţă.
Aproximativ 35 de miliarde de euro din obligaţiunile greceşti sunt eligibile să fie incluse în programul de relaxare cantitativă al BCE, însă cea mai mare parte din restul de obligaţiuni suverane greceşti în valoare de 290 de miliarde de euro sunt deţinute de creditorii internaţionali.