Rata mortalităţii datorată sinuciderilor şi omuciderilor a crescut de la 22,7% la 27,6% respectiv din 2007 până în 2009 în special în rândul bărbaţilor, precizează autorii acestui raport publicat în American Journal of Public Health şi care se bazează pe statisticile guvernului, scrie Agerpres.
Ei au constatat de asemenea creşterea cazurilor de tulburări mintale, abuz de droguri şi chiar de boli infecţioase provocate de virusul West Nile şi SIDA.
Aceste fenomene au coincis cu creşterea puternică a şomajului ca urmare a crizei economice din 2007, a cărui rată a crescut de la 7,2% în 2008, la 22,6% la începutul anului 2012.
În acelaşi timp, cheltuielile statului consacrate serviciilor publice au fost mult reduse, bugetul Ministerului Sănătăţii fiind redus cu 23,7% din 2009 până în 2011.
Diminuarea serviciilor de sănătate publică s-a produs de asemenea când un mare număr de greci în şomaj au fost forţaţi să renunţe să recurgă la îngrijire medicală privată pentru a se trata în organisme publice ale căror resurse erau de asemenea foarte reduse.
Când s-au redus programele de schimb de seringi pentru dependenţii de droguri şi distribuire de prezervative, riscul de contractare a virusului SIDA a crescut, subliniază autorii. Noile cazuri de infecţie cu HIV /virusul imunodeficienţei umane/ au crescut cu 57% din 2010 până în 2011 /607 la 954/.
„Ne-am aşteptat ca aceste măsuri de austeritate să aibă efecte negative asupra serviciilor de sănătate şi sănătate publică, dar impactul a fost mult mai sever decât ne-am imaginat”, a explicat autorul principal al studiului, Elias Kondilis, un cercetător de la Universitatea Aristotel.
Invocând situaţia Greciei, cercetătorii avertizează împotriva efectelor nefaste similare asupra sănătăţii publice în alte ţări europene confruntate cu o situaţie economică dificilă şi chiar în Statele Unite, unde sunt menţionate reduceri în programele de îngrijire medicală pentru pensionari şi de sănătate publică.
„Politica reducerilor bugetare propusă în prezent… ar avea aceleaşi efecte devastatoare asupra serviciilor de sănătate şi de sănătate publică din Statele Unite”, estimează dr. Howard Waitzkin, profesor pensionar de medicină şi sociologie la Universitatea din New Mexico, coautor al studiului.