Grecia avertizează UE asupra escaladării tensiunilor cu Turcia în regiune
„O escaladare din partea Turciei va duce nu doar la o criză bilaterală, ci la o criză a relaţiilor în genere între Uniunea Europeană şi Turcia”, susţine Misotakis într-o notă adresată preşedinţilor Consiliului European şi Comisiei, Charles Michel, respectiv Ursula von der Leyen.
Avertismentul Greciei intervine după ce Turcia a publicat o hartă cu zonele marcate pentru explorarea zăcămintelor de gaze de la coastele sale până la frontiera sa maritimă cu Libia, în baza unui acord semnat în decembrie cu guvernul libian de uniune naţională (GNA) cu sediul la Tripoli.
Acordul dintre Ankara si Tripoli stabileşte un coridor între limitele maritime dintre Libia şi Turcia, deschizând potenţial calea explorării acolo de zăcămintelor de petrol şi gaze, cele două state neavând graniţă comună terestră.
Zonele marcate pentru explorarea de gaze şi petrol în presa turcă oficială sunt situate în largul coastelor insulelor greceşti Creta, Rodos şi Karpathos.
Unele dintre ele, precum cele aflate la sud de insula Creta, fac parte din ceea ce Grecia susţine că este zona sa economică exclusivă. Ankara respinge aceste pretenţii.
În acelaşi timp, ministrul elen al apărării a evocat vineri posibilitatea unui conflict militar cu Turcia, subliniind că Grecia este pregătită pentru orice scenariu şi este gata să-şi apere drepturile şi frontierele prin orice mijloace, scrie publicaţia locală Greekcitytimes.com, citând un interviu acordat de acesta postului de televiziune Star din Atena.
„Nu vrem să se ajungă acolo, dar vrem să spunem clar că vom face tot ce trebuie pentru a ne apăra drepturile suverane prin orice măsură posibilă”, a declarat ministrul Nikos Panagiotopoulos într-o intervenţie la postul de televiziune grec Star tv.
Declaraţia sa a venit la câteva ore după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a susţinut o conferinţă de presă joi la Ankara cu premierul GNA, Fayez Al Sarraj.
Ministrul grec al apărării a subliniat în ce măsură Turcia este „agresivă”, dar că Grecia poate descuraja această agresiune cu „puterea forţelor armate”.
„Comportamentul Turciei în ultimul timp este destul de agresiv. Cred că singurul mod prin care Grecia poate face faţă acestui comportament, care în general are o tendinţă de creştere a agresiunii, este pe de o parte să-şi epuizeze toate armele diplomatice, iar pe de alta să asigure o creştere a puterii de descurajare a forţelor sale armate”, a declarat Nikos Panagiotopoulos, citat de Greekcitytimes.com.
Întrebat de Star tv dacă Grecia este „pregătită pentru o soluţie militară”, aşa cum a declarat anterior Alexandros Diakopoulos, consilierul de securitate naţională al premierului grec, Panagiotopoulos a răspuns: „Exact! El a spus că ne pregătim pentru orice eventualitate. Nu vrem să se ajungă acolo, dar vrem să o spunem clar că vom face tot ce trebuie pentru a ne apăra drepturile suverane prin orice măsură posibilă”, conform media elene.