Programul, denumit TLTRO, permite băncilor să împrumute bani pentru o perioadă de patru ani la costuri fixe scăzute, astfel încât să poată acorda mai multe credite şi să stimuleze creşterea economică, scrie Agerpres.
Această estimare cuprinde suma aşteptată să fie atrasă în timpul licitaţiei de joi şi de la cea din decembrie, precum şi de la cele prevăzute pentru anul viitor, suma maximă ce ar urma să fie luată prin programul TLTRO fiind stabilită la zece miliarde de euro.
Piraeus Bank ar urma să solicite 2,5 miliarde de euro, National Bank of Greece – 1,6 miliarde de euro, în timp ce Alpha şi Eurobank vor solicita fiecare câte un miliard de euro. Facilitatea de creditare, destinată exclusiv finanţării întreprinderilor mici şi mijlocii, este cu scadenţa la patru ani.
National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank se numără printre băncile care vor fi supuse testelor de stres derulate de BCE, rezultatele preliminare urmând să fie publicate în a doua jumătate a lunii octombrie.
Cele patru instituţii, care împreună controlează aproximativ 90% din industria bancară grecească, au fost sprijinite de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional care, în cadrul programului de asistenţă financiară a Greciei, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curăţarea sectorului bancar elen.
HFSF (Fondul de Stabilitate Financiară a Greciei – n.r.) a injectat 25,5 miliarde de euro în cele patru bănci şi a cheltuit alte 14,4 miliarde de euro pentru a închide alte bănci considerate neviabile. În prezent, HFSF mai dispune de rezerve de lichidităţi în valoare de aproximativ 11,5 miliarde de euro.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).