Temerile privind ieşirea Greciei din zona euro şi a intrării ţării în incapacitate de plată au determinat la sfârşitul lui 2009 transferarea unor mari sume de bani peste hotare, proces care a durat până în iunie 2012, când a început restabilirea încrederii în Grecia, scrie Agerpres.
Din cei 115 miliarde de euro, aproximativ 50 miliarde de euro au revenit în sistemul bancar elen, arată studiul BoG, care indică că pierderea netă de capitală pentru bănci se ridică la 56,8 miliarde de euro. În condiţiile în care suma necesară pentru acoperirea necesităţilor de finanţare ale persoanelor fizice şi juridice se ridică la 24,3 miliarde de euro, conform calculelor publicaţiei ‘Kathimerini’, aproximativ site-32,5 miliarde de euro au fost transferaţi peste hotare şi încă 19 miliarde de euro, aparţinând unor cetăţeni străini, au fost scoţi din băncile elene în timpul perioadei de vârf a crizei datoriilor.
Banii din băncile elene au fost transferaţi în Marea Britanie (10-15 miliarde de euro), Germania (opt miliarde de euro), Olanda (6-10 miliarde de euro) şi Elveţia (2-4 miliarde de euro). Alţi şapte miliarde de euro au fost transferaţi în Cipru dar au rămas acolo doar 1,5 – 2 miliarde de euro, arată datele publicate de Banca Centrală a Greciei.
National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank, care împreună controlează aproximativ 90% din industria bancară grecească, au fost sprijinite de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional care, în cadrul programului de asistenţă financiară a Greciei, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curăţarea sectorului bancar elen.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).