‘Situaţia a atins un nivel periculos’, a declarat ministrul marinei comerciale, Miltiadis Varvitsiotis.
‘Nu putem construi un zid în mare’, a adăugat el.
Ţara se aşteaptă ca numărul de imigranţi să se tripleze în acest an comparativ cu 2013, cu mai mult de jumătate dintre ei fugind de război din Siria şi Irak, a mai spus ministrul grec.
Oficiali ai pazei de coastă elene au declarat că în primele opt luni ale acestui an, 17.639 de imigranţi clandestini au trecut din Turcia vecină în Grecia, comparativ cu 10.508 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Un total de 98 de persoane s-au înecat în încercarea de a intra ilegal.
Grecia este un punct de intrare cheie spre Uniunea Europeană pentru imigranţii din Asia şi Africa. Ţara a înregistrat peste un milion de imigranţi sosiţi în ultimul deceniu.
Oficialii de la paza de coastă au mai afirmat că Grecia a primit fonduri de la UE de aproximativ 70 milioane de euro /90 milioane dolari/ în ultimii şapte ani pentru achiziţionarea de nave, în plus faţă de sprijinul de la agenţia de protecţie a frontierelor UE, Frontex.
Oficialii au precizat pentru DPA că se aşteaptă la un cost al operaţiunii ce va ajunge la 76 milioane de euro numai în acest an şi că Grecia solicită fonduri de un total de 63 milioane de euro.
Între timp, în timpul unei vizite în Malta, comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom a declarat că statele membre ale UE duc lipsă de solidaritate reală în ceea ce priveşte solicitanţii de azil.
Statele UE ar trebui să ajute ţările confruntate cu o presiune migratorie, a spus ea, subliniind că ţările din nordul Europei sunt încă membrii care au primit cei mai mulţi solicitanţi de azil.
Malmstrom şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la ‘utilizarea sistematică a detenţiei’ imigranţilor de către Malta.
Malta plasează în detenţie toţi imigranţii ce sosesc cu bărcile până când cererile lor pentru azil sunt stabilite.
Împreună cu Italia, Malta este una dintre principalele destinaţii ale imigranţilor care fug din Libia.