Potrivit AFP, Tsipras a transmis acest mesaj lui Mark Rutte, prim-ministru al Olandei, ţara ce asigură preşedinţia Consiliului European. În opinia premierului grec, intensificarea controalelor la graniţele statelor aflate pe ruta Balcanilor contravine celor convenite săptămâna trecută la Consiliul European. El s-a plâns de asemenea pentru organizarea de către Austria a unei reuniuni ministeriale la care guvernul de la Viena a invitat aceste ţări, însă nu şi Grecia.
În mesajul transmis lui Rutte, ‘premierul (grec) a subliniat necesitatea ca deciziile privind gestionarea fluxurilor migratoare să fie luate în comun şi fără excludere’, a indicat biroul de presă al lui Tsipras.
Premierul grec a condiţionat vineri la Consiliul European acceptarea unui compromis în dosarul Brexit de promisiunea că migranţii nu vor fi opriţi să treacă frontiera de nord a Greciei, cel puţin până la summitul UE-Turcia, care se va desfăşura săptămâna viitoare.
Însă începând de duminică, Macedonia opreşte la graniţă toţi migranţii care nu provin din Siria sau Irak, iar cei care sunt lăsaţi să treacă sunt verificaţi minuţios, astfel că mii de migranţi sunt în prezent blocaţi pe teritoriul Greciei.
Măsurile luate de autorităţilor din Macedonia au fost convenite în comun cu ţările ce o succed pe ruta balcanică, respectiv Serbia, Croaţia şi Slovenia, fiind efectul altor restricţii adoptate de unele ţările vest-europene.
După ce ţările nordice au decis limitarea primirii migranţilor, autorităţile austriece au început de săptămâna trecută să oprească la graniţa cu Slovenia toţi migranţii care nu doresc să ceară azil în Germania sau Austria, precum şi pe cei care nu provin din zone de conflict.
În plus, autorităţile de la Viena au decis să plafoneze la cel mult 3.200 numărul migranţilor care vor putea intra în fiecare zi pe teritoriul Austriei pentru a-şi continua mai departe călătoria către alte state europene şi au limitat la cel mult 80 numărul zilnic al celor care pot solicita azil în această ţară.
Conform ultimelor date ale Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, de la începutul acestui an au debarcat în Grecia peste 97.000 de migranţi proveniţi mai ales din statele arabe şi asiatice. Odată ajunşi în insulele greceşti, venind dinspre Turcia de obicei cu ajutorul bărcilor pneumatice, ei sunt transportaţi organizat de autorităţile greceşti cu feriboturile până în portul Pireu, de unde pleacă mai departe spre vestul Europei pe ruta balcanică.