”Tactica de a pasa responsabilităţile nu reprezintă o gestionare eficientă a unei probleme de dimensiuni istorice, care necesită o acţiune comună”, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului elen, Olga Gerovassili, citată într-un comunicat. Grecia ”se distinge în ce priveşte respectarea obligaţiilor sale. Aşteptăm de la toţi să facă acelaşi lucru”, a adăugat ea.
Purtătoarea de cuvânt a reacţionat astfel la adoptarea de către Comisia Europeană a unui proiect de raport ce concluzionează că Grecia şi-a neglijat grav obligaţiile în gestionarea frontierei externe a spaţiului Schengen.
Adoptarea acestui document, bazat pe o vizită a unor experţi întreprinsă în luna noiembrie 2015, deschide calea pentru o posibilă decizie europeană în primăvară care le permite statelor membre să prelungească cu până la doi ani durata reintroducerii controalelor la frontierele interne ale spaţiului Schengen.
Subliniind că raportul a analizat o situaţie diferită de cea actuală, Olga Gerovassili s-a declarat surprinsă că el a fost adoptat la o zi după o reuniune a miniştrilor europeni de interne care a concluzionat că, potrivit declaraţiilor ei, ”cheia gestionării fluxurilor de refugiaţi se află în Turcia şi în respectarea de către Ankara a acordurilor” încheiate cu UE pentru a sista plecările de pe ţărmurile sale.
Purtătoarea de cuvânt a reiterat, de asemenea, reproşurile făcute de către Atena la adresa partenerilor săi, îndeosebi trimiterea de întăriri mai puţine decât a cerut de la agenţia de supraveghere a frontierelor Frontex. Planul european de relocalizare a refugiaţilor ”este în suspensie”, în timp ce returnarea migranţilor consideraţi ilegali către ţările lor sau către Turcia se confruntă cu refuzul acestor ţări”, a reafirmat ea.