Băncile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 68,3 miliarde de euro, prin intermediul Băncii Centrale a Greciei, faţă de 65 miliarde de euro săptămâna trecută, scrie Agerpres.
Facilitatea de creditare ELA este revizuită cel puţin din două în două săptămâni. Următoarea reuniune a BCE va fi în 5 martie, în Cipru, la Nicosia.
Alte surse au afirmat că Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, a cerut miercuri suplimentarea fondurilor ELA cu zece miliarde de euro.
Nivelul retragerilor din depozitele băncilor elene este în creştere după ce discuţiile de luni din Eurogrup au fost întrerupte brusc, Grecia respingând cererile partenerilor săi din zona euro. Stournaras se va întâlni joi cu oficiali de la Banca Centrală Europeană pentru a discuta problema finanţării băncilor elene, susţin sursele.
Săptămâna trecută, presa elenă anunţa că valoarea sumelor de bani retrase din depozite în ianuarie şi începutul lunii februarie se ridică la 15 miliarde de euro.
Băncile elene îşi asigură necesităţile de finanţare prin intermediul liniei de finanţare de urgenţă a Băncii Centrale din Grecia (ELA), garantată de BCE. Fondurile vor fi acordate atât timp cât există şansa încheierii unui acord între Grecia şi creditorii internaţionali, au apreciat economiştii Antonio Garcia Pascual şi Thomas Harjes de la Barclays Plc. Dacă BCE va închide linia de finanţare de urgenţă, situaţia se va înrăutăţi şi probabil va trebui impus un control al capitalului pentru a se evita ieşiri masive de fonduri din Grecia. În acest caz, băncile elene vor introduce probabil un plafon la retragerile de numerar, avertizează analiştii.
Primele patru mari bănci greceşti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank şi Eurobank, sunt prezente şi pe piaţa din România.