Grecia: De teama băncilor, cultivatorii de măslini cer efectuarea plăţilor în numerar
În condiţiile în care Grecia este în incapacitate de plată faţă de creditori, o jumătate de milion de cultivatori de măslini din ţară, dintre care mulţi au mici întreprinderi familiale, se tem că băncile le vor restricţiona conturile şi refuză să accepte plăţi mari prin transfer bancar.
”Ei (fermierii) vor plata cash sau preferă să-şi păstreze uleiul de măsline în tancurile lor”, a declarat Chris Dimizas, director executiv al Greekpol, companie producătoare de ulei de măsline extravirgin din Peloponez (nord-vest).
Greekpol nu dispune de suficienţi bani cash pentru a-i plăti în continuare pe fermieri, chiar dacă le-a cerut propriilor săi clienţi – lanţuri de supermarketuri, magazine alimentare şi restaurante – să-şi achite facturile în numerar, a afirmat Dimizas.
”Aceasta a mers o săptămână, dar nu va ţine mai mult. Dacă nu vom putea găsi un furnizor de materii prime care să poată plăti prin sistemul bancar, şi nu doar cash, livrările vor înceta imediat”, a mai spus Dimizas.
Potrivit declaraţiilor sale, compania riscă, de asemenea, să rămână fără sticle şi capace, deoarece se aprovizionează din străinătate şi controlul capitalurilor face dificilă efectuarea plăţilor către furnizorii străini.
Gaea, un alt furnizor de ulei de măsline, le oferă fermierilor cecuri pe care le pot încasa după redeschiderea băncilor.
”Un singur transport de ulei de măsline costă circa 100.000 de euro. Imaginaţi-vă că n-avem atâţia bani în numerar”, a declarat pentru Reuters directorul executiv al Gaea, Aris Kefalogiannis, precizând că şi-a asigurat majoritatea din aprovizionarea necesară pentru a putea funcţiona până la jumătatea lunii august.
Gaea îi plăteşte pe unii furnizori şi firme de transport prin serviciul bancar online. ”Dacă se opresc tranzacţiile online, nu ştiu dacă vom mai putea exporta. În acest caz, va trebui să vedem dacă putem folosi firme de transport străine”, a spus Kefalogiannis.
Grecii cultivă măslini de mii de ani şi Grecia este în prezent pe locul al treilea la în lume la producţia de ulei de măsline. Exporturile au crescut aproape de două ori, la fel şi consumul intern în ultimele două decenii, dar, comparativ cu Spania şi Italia, în Grecia cultivarea măslinilor la scară industrială este foarte mică.
Dintre cei 520.000 de cultivatori de măslini, doar jumătate sunt ferme profesionale, potrivit Departamentului Agriculturii al SUA, iar restul sunt mici întreprinderi familiale cu experienţă comercială relativ mică.
”Clienţii noştri din străinătate manifestă înţelegere faţă de situaţia în care ne aflăm şi încearcă să ne sprijine. Nici nu vrem să ne gândim la ce s-ar întâmpla dacă am ieşi din (zona) euro”, a conchis Dimizas.