Şi Grecia cere finanţare de la bugetul UE pentru a construi garduri la frontierele externe

06 02. 2023
schengen ue 5345657

Varvitsiotis a spus că Uniunea Europeană ar trebui să fie ”francă şi deschisă” şi să recunoască faptul că ”gardurile funcţionează şi ele nu ar trebui să fie condamnate de Comisia Europeană”.

La rândul său, ministrul german pentru afaceri europene Anna Lührmann a afirmat că ţara sa ”nu crede în propunerile” respective, în timp ce omologul său sloven Andrej Stancik a spus că trebuie făcut mai mult pentru a proteja graniţele blocului comunitar.

Potrivit secretarului de stat francez pentru afaceri europene Laurence Boone, ”banii UE există şi pentru a ajuta la protecţia frontierelor externe”.

Miniştrii afacerilor europene din UE discută la Bruxelles despre problema controversată a creşterii numărului de solicitanţi de azil şi de migranţi ilegali care vin în Uniunea Europeană.

Într-un interviu acordat European Newsroom săptămâna trecută, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson s-a pronunţat împotriva ideii, apreciind că gardurile şi zidurile nu sunt ”o bună soluţie” la problema migraţiei.

În octombrie 2021, 12 ţări membre ale UE, printre care Austria, Polonia şi Ungaria, i-au cerut Comisiei Europene să finanţeze construirea de bariere fizice de la bugetul UE, însă executivul comunitar a respins proiectul.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a readus în discuţie această chestiune în luna ianuarie, când a solicitat alocarea de la bugetul UE a sumei de 2 miliarde de euro pentru extinderea gardului de la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia.