Grecia emite obligaţiuni pe 15 ani. Premieră după criza financiară
Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice de la Atena speră să obţină până la 2,5 miliarde de euro (2,75 miliarde de dolari) în prima emisiune de bonduri cu scadenţa după 2023, anul în care se încheie pachetul de măsuri adoptat de creditorii internaţionali pentru a atenua povara datoriei Greciei.
Vineri, agenţia de evaluare Fitch a îmbunătăţit ratingul suveran al Greciei de la „BB minus” la „BB”, perspectiva atribuită fiind pozitivă.
„Dacă în urmă cu 10 ani Grecia era persona non grata pe pieţele financiare internaţionale, acum intenţionează să împrumute între 2 şi 2,5 miliarde de euro la o dobândă de 2% prin emiterea de euroobligaţiuni cu scadenţa în februarie 2035”, a declarat luni un responsabil grec.
Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice a mandatat băncile Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs, HSBC şi JP Morgan să intermedieze acest împrumut.
Marţi, randamentele obligaţiunilor guvernamentale elene pe zece ani au scăzut la 1,175%, cel mai redus nivel din ultimele trei luni.
Anul trecut, obligaţiunile elene au înregistrat cele mai bune performanţe din Europa, pe fondul redresării economiei şi a stabilităţii politice.
Grecia vrea să profite de nivelul redus al dobânzilor existente în prezent pe pieţe financiare, precum şi de îmbunătăţirea ratingului său suveran. Conform proiectului de buget pe 2020, autorităţile de la Atena intenţionează să împrumute între patru şi opt miliarde de euro de pe pieţele financiare.