Grecia este din nou în recesiune, afectată de incertitudinile privind asistenţa financiară

Economica.net
16 05. 2017
grecia_5678765_13425600

În ritm trimestrial, PIB-ul Greciei s-a contractat cu 0,1% în primele trei luni din 2017, după un declin de 1,2% în trimestrul patru din 2016, arată datele preliminare publicate luni de Institutul elen de Statistică Elstat.

În ritm anual, economia elenă a înregistrat un declin de 0,5% în perioada ianuarie – martie 2017, după o scădere de 1,1% în ultimele trei luni din 2016.

‘Lipsa de soliditate din trimestrul patru din 2016 a continuat, dar într-un ritm mai slab în primele trei luni din 2017. Este un semn încurajator, ţinând cont că până în februarie incertitudinilor privind finalizarea celei de-a doua revizuiri a acordului de asistenţă financiară au rămas ridicate’, a apreciat economistul Nikos Magginas de la National Bank of Greece.

Duminică, Guvernul de la Atena a înrăutăţit estimarea privind creşterea economiei Greciei în acest an, de la 2,7% la 1,8%.

Grecia a ajuns recent la un acord cu creditorii internaţionali, a anunţat ministrul de finanţe Euclid Tsakalotos. ‘A fost fum alb’, le-a declarat el reporterilor, folosind o analogie cu modul în care este anunţată vestea bună a alegerii unui nou papă.

‘Negocierile pentru un acord tehnic s-au încheiat asupra tuturor problemelor (…) acum s-a deschis calea pentru discuţii privind reducerea datoriilor’, a afirmat Euclid Tsakalotos.

În schimbul deblocării unor noi fonduri de ajutor, Grecia a fost de acord cu anumite reforme. Printre altele, măsurile se referă la sectorul energetic şi la relaţiile de muncă, precum şi la reducerea pensiilor în 2019 şi reducerea pragului de impozitare în 2020. Ar urma să rezulte economii la buget în valoare de 2% din PIB.

Conform termenilor celui de-al treilea acord de asistenţă convenit de Grecia cu creditorii internaţionali, în valoare de 86 de miliarde de euro, autorităţile de la Atena trebuie să înregistreze în 2018 un surplus bugetar primar, care exclude costurile cu serviciul datoriei, de 3,5% din PIB. Acest nivel va trebui menţinut pe termen mediu. Până acum, Grecia a primit 31,7 miliarde de euro din ajutorul internaţional.