Grecia este nerăbdătoare să acceseze cât mai rapid pieţele financiare – guvernatorul băncii centrale

Economica.net
11 10. 2016
grecia_5678765_13425600

Mă grăbesc să ajung rapid pe pieţe. Nu este posibil să rămânem pe dinafară. Programul se încheie în 2018 – dacă nu ne mişcăm rapid cu privatizările, nu vom reuşi să ajungem pe pieţe’, a declarat Stournaras, în Parlamentul de la Atena.

Luni, miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat deblocarea unei noi tranşe de 1,1 miliarde de euro din acordul de asistenţă convenit de Grecia cu creditorii internaţionali şi au amânat pentru sfârşitul acestei luni acordarea restului de 1,7 miliarde de euro.

Eurogrupul a salutat implementarea de către autorităţile elene a reformelor cerute de creditorii internaţionali şi a recunoscut progresele semnificative înregistrate de Grecia.

Analiştii apreciază că Grecia ar putea lansa una sau două emisiuni de obligaţiuni după includerea titlurilor sale în programul de relaxare cantitativă al Băncii Centrale Europene, pentru a testa apetitul pieţei şi a trimite un semnal investitorilor că ţara este din nou pe picioarele sale.

Aceasta ar fi prima intrare a Greciei pe pieţele financiare, după 2014. Grecia a fost exclusă de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni după ce, în 2010, a izbucnit criza datoriei sale publice.

Cu o datorie publică echivalentă cu 175% din Produsul Intern Brut, cel mai mare nivel din zona euro, şi după trei acorduri internaţionale de asistenţă, Grecia speră că creditorii săi îi vor oferi o serie de măsuri concrete de reducere a datoriei până la finele acestui an. După prezentarea acestor propuneri, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană vor putea să elaboreze o serie de analize privind sustenabilitatea poverii datoriei Greciei.

Directorul ESM, Klaus Regling, a declarat recent că Grecia ar putea obţine ‘foarte rapid’ măsuri pe termen scurt de reducere a datoriei, dacă implementează reformele convenite în programul de asistenţă. De asemenea, Regling a mai spus că Grecia ar putea reveni pe pieţele de obligaţiuni anul viitor, dacă respectă termenii acordului de asistenţă.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.