Oficialii eleni discută joi la Paris cu reprezentanţi ai zonei euro şi ai FMI condiţiile încheierii unui acord pentru reducerea poverii datoriei ţării.
‘Suntem la câteva săptămâni distanţă de finalizarea programului de asistenţă financiară. Nu există nici un dubiu că programul va fi încheiat cu succes şi Grecia va reveni pe pieţe în 2018 şi în 2019’, a explicat oficialul de la Atena.
Grecia este conştientă de riscul propagării turbulenţelor de pe piaţa italiană de obligaţiuni, unde dificultăţile în formarea unui nou Guvern au dus la creşterea randamentelor.
‘Este important să avem o strategie care să ne permită să decuplăm bondurile elene de ceea ce se întâmplă pe piaţa italiană de obligaţiuni’, a declarat oficialul elen.
Atena vrea să-şi majoreze rezerva financiară (buffer) până la 20 de miliarde de euro, ceea ce i-ar permite să evite accesarea pieţelor de obligaţiuni pentru încă doi ani, dacă nu sunt favorabile condiţiile de emitere a bondurilor.
Guvernul de la Atena intenţionează să reducă taxele cu aproximativ 700 de milioane de euro anul viitor şi cu 1,2 miliarde de euro în 2019.
Şi Banca Centrală a Greciei a cerut creditorilor internaţionali măsuri de reducere a datoriei publice a Greciei care să fie implementate în 2018, altfel ţara ar putea avea nevoie de un nou pachet de asistenţă financiară.
Datoria Greciei se ridică la 180% din PIB şi este cea mai ridicată din zona euro.