Grecia: Evoluţie sub aştepări a sectorului de turism, în primele nouă luni din 2016
Nivelul mediu al cheltuielilor per călătorie în perioada ianuarie-septembrie 2016 s-a situat la 546,60 euro, în scădere cu 9,3% faţă de 2015. Numai în septembrie 2016, nivelul mediu al cheltuielilor per călătorie a fost de 523,40 euro, un declin de 10,1% faţă de perioada similară din 2015, fiind cel mai semnificativ recul anual din ultimul deceniu.
Aceste evoluţii confirmă estimările profesioniştilor de turism conform cărora Grecia va atrage vizitatori cu buget redus care nu au mers în Turcia din cauza turbulenţelor politice. Turiştii străini au profitat de ofertele speciale ale hotelierilor eleni, menite să stimuleze cererea, dar veniturile din turism au scăzut.
Profilul turiştilor străini care vizitează destinaţia rivală Spania este atât de diferit încât nivelul mediu al cheltuielilor per călătorie în statul iberic s-a ridicat la 1.005 euro, cu 92,1% mai mult decât în Grecia.
În primele şapte luni din acest an, veniturile din turism au înregistrat un declin de 4,8%, la 6,78 miliarde de euro, în timp ce numărul sosirilor vizitatorilor străini a crescut cu 1,1%.
În iulie, numărul turiştilor străini a scăzut cu 2% comparativ cu perioada similară din 2015. Anul trecut, sectorul turismului a fost afectat de introducerea restricţiilor asupra mişcărilor de capital, de zvonurile privind ieşirea Greciei din UE şi de faptul că zeci de mii de refugiaţi sirieni au început să ajungă pe insulele elene, care constituie punctul de intrare în Europa.
Grecia a înregistrat în primele nouă luni din 2016 un declin de 26,7% al veniturilor obţinute de pe urma turiştilor din SUA (228,2 milioane de euro), comparativ cu perioada similară din 2015. De asemenea, au scăzut veniturile de la vizitatorii din Franţa (cu 24,3%), din Germania (cu 10,4%) şi din Marea Britanie (cu 5,6%).
Grecia se bazează pe monumentele istorice şi plajele sale pentru relansarea economică. Sectorul turismului este principala sursă de venit a Greciei, fiind responsabil pentru 17% din PIB, cu 20% din populaţie angajată.