În perioada ianuarie-octombrie 2013, Grecia a înregistrat un excedent bugetar primar, înainte de plata dobânzilor şi excluzând veniturile excepţionale, de 1,1 miliarde de euro (1,48 miliarde de dolari).
Adjunctul ministrului elen de Finanţe, Christos Staikouras, le-a declarat jurnaliştilor că veniturile din taxe au depăşit cu 250 milioane de euro obiectivul stabilit de Guvern, în pofida recesiunii cu care se confruntă Grecia.
Atena are ca obiectiv obţinerea în acest an a unui excedent bugetar primar, excluzând costurile cu serviciul datoriei, pentru a putea negocia cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI o nouă ştergere a datoriei.
‘Printr-un sacrificiu imens al cetăţenilor ţării, sacrificii fără precedent în perioada postbelică, se pare că Grecia şi-a îndeplinit obiectivele’, a afirmat Staikouras. Acesta a adăugat că pare ‘realizabil’ un excedent primar de 345 milioane de euro la nivel guvernamental.
Datoria Greciei ar urma să ajungă anul acesta la 175,5% din PIB şi ar trebui să scadă sub 110% din PIB până în 2022.
În proiectul de buget pe 2014, prezentat luna trecută în Parlamentul Greciei, se arată că ţara ar urma să raporteze la sfârşitul acestui an un excedent primar de 0,2% din PIB la nivel guvernamental.