Grecia extinde până marţi termenul de răscumpărare a obligaţiunilor
Un bancher elen a declarat pentru agenţia britanică de presă că Atena speră să obţină încă 3-4 miliarde de euro din obligaţiunile oferite spre răscumpărare. ‘Acest obiectiv va fi uşor de realizat cu ajutorul băncilor elene dacă deţinătorii străini de bonduri nu oferă mai mult’, a explicat bancherul. El susţine că băncile şi asiguratorii din Grecia au oferit aproximativ 10 miliarde de euro din obligaţiunile în valoare de 17 miliarde de euro pe care le deţin.
Publicaţia elenă Ta Nea anunţa luni că Grecia a obţinut oferte în valoare de 26-27 milioane de euro. Agenţia de gestionare a datoriei publice a anunţat că va extinde oferta până marţi la prânz.
Grecia urma să încheie vineri prima fază a unei delicate operaţiuni de răscumpărare a unei părţi din obligaţiunile sale guvernamentale, obiectivul operaţiunii fiind reducerea cu aproape 20 de miliarde de euro a datoriei Greciei. Această reducere era necesară pentru ca Atena să obţină următoarea tranşă de 34,4 miliarde de euro din ajutorul financiar acordat de FMI, UE şi BCE.
Conform termenilor unei oferte lansate la începutul acestei săptămâni, creditorilor privaţi (bănci, fonduri speculative) deţinători de obligaţiuni guvernamentale greceşti li s-a propus obligaţiuni emise de Fondul european de stabilitate financiară (FESF) în valoare de până la 10 miliarde de euro în schimbul obligaţiunilor greceşti pe care le deţin.
Răscumpărarea obligaţiunilor guvernamentale face parte dintr-un program de sprijin mai amplu în valoare de 40 de miliarde de euro convenit luna trecută de Grecia, zona euro şi Fondul Monetar Internaţional. Potrivit acestui program, autorităţile de la Atena intenţionează să cheltuiască 10 miliarde de euro din fondurile împrumutate pentru a răscumpăra obligaţiuni proprii la un preţ mult sub valoarea lor nominală, în ideea de a-şi reduce datoria cu 20 de miliarde de euro.
Capitalul băncilor greceşti s-a diminuat după pierderile uriaşe înregistrate în urma programului de restructurare a datoriilor Greciei şi a creşterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite. Grecia şi creditorii săi internaţionali au stabilit ca o parte din programul de sprijin în valoare de 130 de miliarde de euro să fie destinat pentru consolidarea băncilor viabile.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).