Grecia face apel la reevaluarea politicii estice a UE din ultimele luni

Relaţiile economice cu Rusia sunt mult mai importante pentru Uniunea Europeană decât pentru SUA, de aceea UE ar trebui să-şi revizuiască politica estică şi să facă o previziune cu privire la posibila evoluţie a evenimentelor, a declarat luni ministrul elen de externe Evangelos Venizelos, vicepremier în guvernul de la Atena, în cadrul Consiliului de miniştri de externe ai UE cu privire la situaţia din Ucraina, informează RIA Novosti.
Economica.net - mar, 18 mart. 2014, 08:41
Grecia face apel la reevaluarea politicii estice a UE din ultimele luni

Reacţia UE a doua zi după referendumul din Crimeea a fost ‘aproape automată’, deoarece politica europeană trebuie să se bazeze întotdeauna pe principii, a declarat şeful diplomaţiei Greciei, ţară care exercită în prezent preşedinţia semestrială a UE.

‘Integritatea teritorială şi respectarea frontierelor existente stau la baza ordinii mondiale, păcii şi stabilităţii în lume’, a mai spus Evangelos Venizelos, apreciind ca echilibrate deciziile UE în raport cu Rusia.

‘Lista persoanelor care fac obiectul unor sancţiuni a fost elaborată de COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai statelor membre) şi arată determinarea Europei, dar în acelaşi timp păstrăm deschise canalele politice şi diplomatice cu Rusia la cel mai înalt nivel posibil’, a subliniat el.

‘Poziţia noastră cu privire la guvernul ucrainean este de asemenea clară’, a declarat Venizelos, subliniind importanţa democraţiei şi respectarea drepturilor minorităţilor naţionale şi lingvistice în această fostă republică sovietică.

‘Acum este, de asemenea, un moment bun pentru reevaluarea politicii europene din ultimele luni faţă de Ucraina şi întregul Parteneriatului Estic. Aceste evenimente din Ucraina şi Crimeea sunt oare parte din prognozele noastre strategice? În acest caz, care este prognoza noastră pe viitor?’, a întrebat retoric ministrul elen de externe.

Este evident că UE nu a avut drept scop de a provoca o criză internaţională majoră pe continentul european, a opinat oficialul grec, subliniind că ‘scopul nostru nu a fost acela de a împinge Rusia să iasă din comunitatea internaţională, după logica unui nou Război Rece’.

Rusia trebuie să rămână în cadrul comunităţii internaţionale şi dreptului internaţional, ‘pentru că avem o datorie istorică de a găsi o soluţie diplomatică şi politică cât mai curând posibil’, a mai spus ministrul elen de externe.

Luni, şefii diplomaţiei din UE au convenit asupra sancţiunilor – interdicţie de intrare în UE şi o îngheţare a activelor – împotriva a 21 de oficiali ucraineni şi ruşi, care, oficialilor europeni, ‘subminează integritatea teritorială a Ucrainei’.

În cazul escaladării în continuare a situaţiei, UE a ameninţat că va lua măsuri suplimentare, care vor ‘duce la consecinţe suplimentare şi pe termen lung privind o gamă largă de domenii economice’.

Moscova declarase anterior că prejudiciul în urma eventualelor sancţiuni va fi reciproc, pentru că în lumea de astăzi totul este interconectat şi toate depind unele de altele. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, a spus de asemenea că Rusia ar putea să răspundă la sancţiuni, dar nu neapărat ‘în oglindă’.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...