La începutul lunii aprilie, inspectorii creditorilor internaţionali vor reveni la Atena pentru a continua verificarea implementării reformelor.
‘Au fost făcute progrese semnificative, dar rămân câteva probleme de rezolvat. Deoarece sunt necesare analize tehnice suplimentare, misiunea va lua o scurtă pauză pentru finalizarea acestor acţiuni’, au anunţat reprezentanţii UE, BCE şi FMI.
La sfârşitul vizitei de zece zile a creditorilor internaţionali, ministrul elen de finanţe, Yannis Stournaras, s-a declarat încrezător că Atena va obţine luna acesta următoarea tranşă de 2,8 miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară, în ciuda întreruperii discuţiilor.
Inspectorii UE, BCE şi FMI cer de asemenea măsuri concrete pentru a fi îndeplinit obiectivul de suprimare a unui total de 150.000 de posturi de funcţionari până la sfârşitul lui 2015, accelerarea privatizărilor, precum şi recapitalizarea a patru dintre principalele bănci.
Analiştii apreciază că negocierile dintre Grecia şi creditorilor internaţionali pentru acordarea următoarei tranşe din împrumutul financiară acordat Atenei sunt blocate, din cauza divergenţelor privind concedierile în sistemul bugetar. De identificarea excedentului de funcţii şi punerea la punct a unui sistem care să ducă la plecarea a 150.000 de angajaţi din sectorul public până în 2015 depinde acordarea tranşei de 2,8 miliarde de euro (3,6 miliarde de dolari) luna aceasta, după ce negocierile din ultimele zile nu au ajuns la nici un rezultat.
‘Nu mai putem face concedieri’, a afirmat Stournaras, referindu-se la presiunile creditorilor internaţionali de reducere a numărului de angajaţi în sectorul public până în 2015.
În ultimii doi ani, a explicat ministrul elen de finanţe, din sectorul public au plecat aproximativ 75.000 de angajaţi prin pensionare, iar noua schemă privind mobilitatea şi estimările referitoare la numărul celor care urmează să se pensioneze ar trebui să îndeplinească cerinţele UE, BCE şi FMI până în 2015.
Conform celor mai recente estimări ale FMI, economia Greciei se va contracta cu 4,2% în acest an, după o cădere de 6% înregistrată anul trecut, dar va reveni în teritoriul pozitiv anul viitor, cu o creştere de 0,6%.