În pofida îmbunătăţirii, ratingul de ţară al Greciei rămâne în continuare în categoria ‘junk’, nerecomandat pentru investiţii, un calificativ ‘B minus’ fiind cu cinci trepte sub nivelul investment grade.
‘Grecia a atins un excedent primar în 2013, o condiţie cheie în cadrul programului convenit cu UE şi FMI’ informează Fitch într-un comunicat de presă. Potrivit agenţiei de evaluare, anul trecut Grecia a înregistrat un excedent primar ajustat de 0,8% din PIB, urmând ca în acest an excedentul să continue să crească până la 1,4% din PIB. ‘Reducerea deficitului Greciei în ultimii patru ani a fost una remarcabilă, raportul deficit/PIB fiind coborât cu 14 puncte procentuale. Odată cu finalizarea celei mai dificile faze a procesului de ajustare, ratingul Greciei este mai puţin sensibil la crize politice’, adaugă Fitch.
Duminică în Grecia urmează să aibă loc alegeri locale în paralel cu alegerile europene. Ţara care a declanşat criza datoriilor suverane din Europa în 2009, când a dezvăluit că deficitul său bugetar a urcat până la 15% din PIB, urmează să revină pe creştere economică după şase ani de contracţie. Fitch se aşteaptă ca în acest an PIB-ul Greciei să înregistreze o creştere de 0,5%, urmat de un avans de 2,5% în 2015.
Simultan Fitch a îmbunătăţit plafonul de ţară al Greciei la ‘BB’ pe fondul reducerii riscului ieşirii Greciei din zona euro cumulată cu redobândirea accesului pe pieţele financiare externe atât a ţării cât şi a sectorului privat.
Perspectiva ‘stabilă’ asociată ratingului Greciei înseamnă că Fitch nu are de gând să o modifice în următoarele trimestre. Cu toate acestea, printre elementele care ar putea conduce la o acţiune pozitivă de rating se numără o revenire economică solidă, un excedent bugetar primar de 4% din PIB şi ieşirea cu succes din programul convenit cu UE-FMI. În sens invers, o acţiune negativă de rating ar putea fi adoptată în cazul în care o criză politică internă sau deteriorarea relaţiilor cu creditorii vor pune sub semnul întrebării dorinţa Greciei de a continua procesul de ajustare fiscală şi structurală.