Grecia: Glencore şi Vitol sunt pe lista scurtă pentru preluarea Hellenic Petroleum

Economica.net
19 07. 2018
hellenic_petroleum_yerolymbos_01_41607000

În aprilie, Grecia a demarat o procedură de licitaţie internaţională pentru vânzarea unei participaţii de cel puţin 50,1% în Hellenic Petroleum, în conformitate cu acordul convenit cu creditorii internaţionali. Firmele interesate trebuie să aibă o experienţă de cel puţin trei ani în industria de petrol şi gaze. Potrivit unui document publicat pe pagina de Internet a HRDAF, procedura de licitaţie se va desfăşura în două faze: una de preselecţie şi una de depunere a ofertelor angajante. HRDAF a precizat că tranzacţia va fi doar în numerar.

Împreună cu Glencore Energy şi Vitol Holding, şi-au exprimat interesul pentru compania elenă de rafinare Gupta Family Group Alliance şi Alrai Group Holdings Limited – un consorţiu alcătuit din Carbon Asset Management DWC-LLC şi Alshaheen Group – care însă nu au îndeplinit criteriile necesare pentru a participa la doua fază a licitaţiei, a precizat HRDAF.

Instituţia a adăugat că Glencore Energy şi Vitol Holding vor obţine acces la datele şi informaţiile Hellenic după ce vor semna acorduri de confidenţialitate.

Este una dintre cele mai mari vânzări de active din 2010, când Grecia a obţinut primul pachet de asistenţă financiară.

Hellenic Petroleum este cea mai mare companie de rafinare petrolieră din Grecia şi a treia din Europa cu o valoare de piaţă de 2,6 miliarde euro. La începutul acestei luni, acţionarii principali – HRADF şi Paneuropean Oil and Industrial Holding (Latsis Group) – au căzut de acord să vândă un pachet de cel puţin 50,1% din acţiunile Hellenic Petroleum.

Pachetul de acţiuni pe care fiecare dintre cei doi acţionari principali îl va vinde va fi decis la o dată ulterioară, atunci când investitorii de pe lista scurtă vor fi invitaţi să depună oferte angajante. Paneuropean Oil and Industrial Holding deţine 45,5% din acţiunile Hellenic Petroleum, iar statul grec are o participaţie de 35,5%.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că statul elen şi Paneuropean Oil vor fiecare să-şi menţină o participaţie de aproximativ 15% în Hellenic.

Grecia a strâns aproximativ 4,7 miliarde de euro din privatizări începând din 2010, când a semnat primul acord de asistenţă cu creditorii internaţionali, iar obiectivul autorităţilor de la Atena este să mai obţină alte trei miliarde euro până în 2019.