Grecia: Gradul de participare al investitorilor la schimbul de obligaţiuni va depăşi probabil 75%

Economica.net
07 03. 2012
euro_cos_cumparaturi_sxc_40432600

Guvernul Greciei a fixat la 75% pragul de acceptare necesar pentru a demara tranzacţia şi a avertizat că va utiliza clauze colective pentru a-i obliga pe deţinătorii de obligaţiuni guvernamentale elene să accepte schimbul dacă va primi un sprijin suficient din partea investitorilor.

‘Suntem optimişti că vom depăşi nivelul de 75% fixat, pe baza datelor pe care le avem până acum’, a afirmat oficialul elen.

UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, a decis să participe la iniţiativa de reducere a datoriei Greciei cu 100 miliarde de euro. De asemenea, grupul italian de asigurări Assicurazioni Generali SpA, precum şi grupul bancar francez Societe Generale SA au anunţat şi ele că vor să participe la schimbul de obligaţiuni greceşti.

La finele lunii septembrie 2011 Generali avea un portofoliu de obligaţiuni greceşti în valoare de 2,95 miliarde de euro, în timp ce UniCredit avea un portofoliu de obligaţiuni greceşti în valoare de 540 milioane de euro. De asemenea, la finele anului trecut Societe Generale avea un portofoliu de obligaţiuni greceşti în valoare de 1,06 miliarde de euro.

Separat, toate cele şase mari bănci din Grecia (National Bank, Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATE Bank şi Postbank) au fost de acord să participe la schimbul de obligaţiuni. De asemenea, grupul bancar olandez Rabobank şi banca portugheză BPI SA au confirmat şi ele că au de gând să participe la acest acord.

Miercuri, cel mai mare grup bancar cipriot, Bank of Cyprus, a anunţat că va participa la iniţiativa de reducere a datoriei Greciei cu 100 miliarde de euro.

Creditorii privaţi ai Greciei (bănci şi fonduri de investiţii) au termen până la 8 martie să semneze acordul negociat între Grecia şi Institutul Internaţional de Finanţe. Potrivit acordului convenit luna trecută, creditorii privaţi au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%. Pierderile reale care vor fi înregistrate în conturile creditorilor privaţi vor fi mai mari de 70%.

Reuşita operaţiunii de ştergere parţială a datoriilor Greciei depinde de răspunsul concret al băncilor, companiilor de asigurări şi fondurilor de investiţii la oferta propusă.