Potrivit Ministerului Marinei Comerciale, de vinerea trecută şi până marţi, peste 700 de imigranţi, îndeosebi din Siria şi originari din Africa, au sosit în Grecia, dintre care 500 numai în insula Lesbos (Marea Egee). Insula este situată în apropiere de coastele occidentale turceşti, de unde provine majoritatea imigranţilor clandestini în Grecia, scrie Agerpres.
În cadrul reuniunii, prezidată de premierul Alexis Tsipras, guvernul a decis transferarea tuturor imigranţilor din insulele elene în ”centre de primire” în Grecia continentală, unde se va face distincţia între ”refugiaţi” şi ”imigranţi”, potrivit unui comunicat. Autorităţile, se precizează în comunicat, vor căuta clădiri şi terenuri suplimentare pentru a înfiinţa ”centre de primire”, de care Grecia duce lipsă.
”Dacă afluxul de refugiaţi continuă în acest ritm, vor sosi 100.000 până la sfârşitul lui 2015”, declara marţi ministrul grec pentru imigraţie, Tassia Christodoulopoulou, la televiziunea Mega.
În 2014, 43.518 imigranţi au sosit prin insulele greceşti, comparativ cu 1.903 prin frontierele terestre.
În primul trimestru al anului 2015, numărul imigranţilor ajunşi pe ţărmurile greceşti s-a triplat, ajungând la 10.445, faţă de 2.863 în aceeaşi perioadă din 2014, potrivit poliţiei portuare greceşti. Joia trecută, 200 de imigranţi a fost salvaţi în mica insula Gavdos (sud).
Nou guvern elen este în favoarea unei politici mai flexibile şi mai umane în materie de imigraţie, în raport cu executivul precedent (coaliţia dreapta-socialişti), notează AFP. Guvernul a înfiinţat un minister pentru imigraţie, o premieră în Grecia, care este una dintre principalele porţi de intrare a imigranţilor în Europa.
Executivul lui Tsipras doreşte, de asemenea, înlocuirea centrelor de retenţie cu regim închis cu centre de primire cu regim deschis pentru imigranţi. În ultimele săptămâni, zeci de imigranţi au fost scoşi din centre la decizia guvernului, care şi-a atras numeroase critici din partea opoziţiei, care consideră iniţiativa ca fiind prost pregătită.