Peste 32 de pompieri asistaţi de 13 autospeciale, un avion şi două elicoptere încercau miercuri să stingă flăcările care devorau zone împădurite, pe două fronturi, pe insula din nordul Mării Egee, la 306 kilometri nord de capitala Atena, scrie Agerpres.
Întăriri din oraşul Kavala, aflat în apropiere, erau aşteptate în cursul zilei.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, incendiile de vegetaţie au devenit mai frecvente şi mai devastatoare în Grecia în ultimii ani pe fondul schimbărilor climatice, perturbând frecvent turismul din perioada estivală, când milioane de persoane se îndreaptă spre insulele din această ţară.
În mod normal, ploile ar fi o binecuvântare în zonele în care nu au fost înregistrate precipitaţii de câteva luni, însă fulgerele care le-au însoţit au înrăutăţit situaţia în Thassos.
Serviciul de Protecţie Civilă al Greciei a avertizat că miercuri şi joi sunt aşteptate alte fenomene meteorologice neobişnuite, anunţând furtuni însoţite de numeroase fulgere şi grindină. Centrul şi nordul Greciei ar urma să fie cele mai afectate.
Premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat asupra unei veri periculoase în ceea ce priveşte incendiile de vegetaţie, ca urmare a unei secete prelungite.
Anul trecut, incendiile forestiere au ucis 20 de persoane în nordul ţării şi au condus la evacuarea a 19.000 de persoane din insula Rodos.
Pentru a aduce rapid sub control incendiile de vegetaţie, ţara mediteraneană utilizează din ce în ce mai mult drone, care ajută la monitorizarea regiunilor forestiere.
Aproximativ 240 de pompieri din ţări precum Bulgaria, Malta, Moldova şi România vor fi desfăşuraţi pentru a suplimenta personalul pentru stingerea incendiilor din Grecia, din iulie până în septembrie, a declarat marţi Ministerul Protecţiei Civile într-un comunicat.
Zeci de incendii s-au declanşat în weekend în Grecia, dintre care două în apropiere de capitala Atena.
Marţi, echipele de intervenţie, asistate de aeronave pentru stingerea incendiilor, s-au luptat, de asemenea, cu flăcările pe mai multe insule, precum Kos, Chios şi Creta.